default-logo

Posibilă ordonanță de urgență privind confiscarea extinsă

Adaugat pe 12 Sep 2016
De :
Comentarii oprite

evaziuneMinistrul Justiției, Raluca Prună, nu exclude varianta adoptării prin ordonanță de urgență a proiectului prin care se dorește transpunerea directivei europene privind confiscarea extinsă, dacă premierul Dacian Cioloș va fi de acord cu acest lucru, informează AGERPRES.

„Eu nu o să aștept până la finalul mandatului meu. (…) În cursul mandatului meu am adoptat două ordonanțe de urgență: ordonanța 6, cu interceptările, și ordonanța 18, cu modificările la Codul Penal, pentru care am fost criticată (…) dar nu exclud, în măsura în care eu cred că este foarte important pentru societate, nu exclud posibilitatea unei ordonanțe de urgență. Sigur, sub condiția ca premierul să fie de acord. Dar eu am încredere că acest Parlament, care este constituit din membri care toți reclamă mai multe surse pentru buget — dacă avem consens în această țară asupra faptului că educației ar trebui să îi dăm 6% din PIB (…) sănătății îi trebuie mai mulți bani—, iar eu vin cu un proiect care e una din pârghiile care ar putea să aducă mai mulți bani la buget, sper să am cooperarea Parlamentului”, a declarat ministrul, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.

Raluca Prună a menționat că proiectul de lege privind confiscarea extinsă reprezintă transpunerea în legislația românească a unei directive europene, al cărei termen este 4 octombrie. Ea a admis, însă, că Parlamentul nu va putea adopta acest proiect până pe 4 octombrie, deoarece nu a fost încheiată dezbaterea publică.

„Este un proiect al meu, în măsura în care eu sunt ministrul sub al cărui mandat proiectul a fost pus în dezbatere publică. Pregătirea acestui proiect este însă de dată mai veche. Avem o directivă europeană care a intrat în vigoare în aprilie 2014 și care stabilește și termenul de transpunere în dreptul intern al statelor membre. Termenul este pe 4 octombrie 2016. (…) Dacă vrem un buget mai mare, eu cred că e cazul să luăm înapoi ceea ce ni s-a furat. Confiscarea aceasta extinsă — ca să vorbesc foarte metaforic — nu înseamnă doar confiscarea a ceea ce s-a furat, ci și beneficiul economic pe care un bun furat îl produce. Dacă, de exemplu, fur o sumă de bani cu care îmi cumpăr niște imobile care produc niște chirii, ceea ce statul trebuie să ia înapoi prin confiscare extinsă este și suma pe care am furat-o, dar și ceea ce ea a produs”, a explicat ministrul.

Ea a subliniat că aceste prevederi nu s-ar aplica persoanelor care au fost deja condamnate, deoarece legea penală este lipsită de caracter retroactiv, cu excepția cazului în care este vorba despre o lege penală ‘mai blândă’.

„Proiectul prevede și confiscarea de la terți. Adică va fi posibil ca în situația în care cineva aflat într-o procedură penală își transferă averea unor terți, să se poată confisca averea respectivă și de la terți — cu condiția să existe probe și acea avere să fie considerată de judecător ca fiind dobândită ilicit”, a mai precizat ministrul Justiției.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin care se realizează transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

Despre Autor

Articole asemanatoare