default-logo

PREMIILE UZPR 2015 ( III )

sala plinTEMA CONCURSULUI, în anul 2015 a fost : ROMÂNIA – oameni și idei

Criteriile de evaluare au fost creativitatea și relevanța pentru tema concursului, originalitatea perspectivei din care a fost tratat subiectul, capacitatea acestuia de a genera reacţii în rândul publicului.
Lucrările primite, indiferent de genul publicistic în care au fost realizate, au reflectat şi explicat, în cuvinte şi imagini, familiarul realităţilor româneşti, strădania și curajul de a urmări subiecte dificile.
Cu alte cuvinte, juriul a avut și anul acesta o misiune deloc ușoară, aceea de a nominaliza dintre zecile de materiale primite pe adresajuriu şi ben Uniunii, trei câștigători pentru fiecare secțiune în parte: presă scrisă și online, cărți de specialitate, presă audio și video. Au existat texte emoționante, interviuri, reportaje, documentare și anchete curajoase, emisiuni de radio și de televiziune, fotografii și benzi desenate, care merită să fie cunoscute și cărora juriul le-a acordat premii speciale.

Ediția din acest an a Concursului de creaţia jurnalistică organizat de UZPR a reunit un mare număr de articole, eseuri, cărţi de jurnalism şi de specialitate, emisiuni de radio şi producţii de televiziune. Au apărut şi au fost evidenţiate nume noi de jurnalişti, realizatori, scenarişti şi regizori, producţiile lor bucurându-se de recunoaşterea unui juriu alcătuit din profesionişti în domeniul mass-media, girat de personalităţi ale jurnalismului. precum prof. univ. dr. acad. Teodor Damian (New York), prof. acad. Victor Crăciun şi prof. univ. dr. Mihail Diaconescu. Au fost alese cele mai bune materiale pentru fiecare secţiune în parte.
Criteriile de evaluare au fost creativitatea și relevanța pentru tema concursului, originalitatea perspectivei din care a fost tratat subiectul, capacitatea acestuia de a genera reacţii în rândul publicului. Iată topul stabilit de juriu pentru fiecare din cele cinci categorii de concurs.

Producții radiofonice

Premiere AlexandrionDintre reportajele radiofonice primite pentru concurs, cel al Robinei Cornaciu, realizat pentru Antena satelor este, fără nicio îndoială, cel mai bun.
Ea ne invită să o însoțim în “Bădila, satul cu un singur locuitor”. Drumul înspre acest subiect este dificil, dar merită cu prisosinţă încercat, atâta vreme cât la capătul lui te aşteaptă satisfacţia lucrului bine făcut.
Robinei, i-a plăcut de la bun început ideea, urmărind în mod sistematic să ne dezvăluie partea ascunsă, de aisberg, a subiectului. Juriu a răsplătit-o cu Premiul I.

Dacă ar trebui ca, din tot ce-am înţeles vreodată în legătură cu radioul, să aleg un adevăr esenţial, pe care să-l transmit colegilor mei aflaţi la început de drum, le-aş spune, fără îndoială că în radio nu contează ce sentimente investeşti în cuvinte, ci ce sentimente provoci cu ajutorul cuvintelor în sufletul ascultătorilor.
O lecţie pe care Ion Vulcan a învaţat-o şi pe care o pune în practică in fiecare interviu sau reportaj al său. Cu talent, perseverenţă şi seriozitate, evident. Juriul îi acordă Premiul II pentru reportajul „Cântec și povești auzite în Muzeul ASTRA”.

frangulra premiu Ţigau„Love story” este povestea unui veteran de război, luptător pe tanc, “mai întai, cu germanii, apoi, cu rusii”, care-şi trăiește viaţa, clipă de clipă, cu naturaleţe. O poveste despre oameni, curaj, loialitate, demnitate și dragoste. În reportajele sale Valentin Țigău nu istorisește fapte extraordinare, nu inventează situaţii limită, nu se bazează pe excepţii ci ne duce într-o lume aflată în mişcare, de fizionomii frapante, rupte din viaţă, plină de credibilitate omenească. Juriul i-a acordat Premiul III la secțiunea producții radiofonice.

Invitaţii Simonei Nicoleta Lazăr surprind întotdeauna printr-o răsturnare a convenienţelor. Ascultându-i, nu poţi să ratezi unRoxana şi premiu Simona Lazăr exerciţiu de gimnastică a minţii. Am urmărit-o în nenumărate ediţii radiofonice şi niciodată n-am izbutit să decodific acel ritual magic prin care reuşeşte să-şi determine interlocutorul să elibereze gândurile nerostite până atunci.
Emisiunile ei au marele merit că te fac să asculţi. Să accepţi. Să gândeşti şi să stai de vorbă. Simona Nicoleta Lazărpremiul de excelență în jurnalism pentru redescoperirea şi popularizarea tezaurului spiritual, tradiţional şi identitar al satului românesc.

Despre Autor

Articole asemanatoare