default-logo

PREMIILE UZPR – 2015 ( IV )

Adaugat pe 06 Apr 2016
De :
Comentarii oprite

Îsala 2 16.03n fiecare an,UZPR oferă premii care şi-au căpătat în timp o autoritate prin numele şi personalităţile care le-au primit.
Competiția noastră se adresează profesioniştilor din mass-media și este un prilej de confirmare a valorilor jurnalismului românesc şi de promovare a răspunderii sociale a acestei profesiuni. Sunt alese, în fiecare primăvară, cele mai bune producții de presă scrisă și on-line, de carte de specialitate, de radio și televiziune. Un convingător număr de materiale media prezentate în concurs a demonstrat că și în 2015 s-au produs lucrări de calitate pentru istoria presei românești. Noile nume de jurnaliști, realizatori, scenariști și regizori nominalizați pentru Premiile UZPR se vor bucura, suntem siguri, de recunoaștere pe termen lung. Se cuvin mulțumiri Centrului Cultural al Municipiului București, gazda noastră de astăzi, dar și un partener al Uniunii Ziariștilor Profesioniști în realizarea unor proiecte culturale de prestigiu.

TEMA CONCURSULUI : în anul 2015 a fost : ROMÂNIA – oameni și idei

Producții de televiziune

ddg,roxin,benPuțini dintre noi știu că semnificațiile Coloanei Infinitului ar trebui căutate cu mult timp înainte de geto-daci…E uimitor să descoperim că tradiția precreștină a stâlpului funerar care a inspirat Coloana Infinitului, se păstrează încă vie în Transilvania, după mii de ani.
Printre stâlpii funerari pe care i-a cercetat în cimitirul din satul Loman, județul Alba, Daniel Roxin a descoperit cu uimire unul aproape identic cu opera lui Brâncuși. Să se fi inspirat marele sculptor de aici, după cum spun oamenii locului? Scurt metrajul realizat de Daniel Roxin distins cu Premiul I la secțiunea producții de televiziune, încearcă să răspundă la această întrebare. Filmele sale au suficient nerv ca să te ţină în priză şi să te surprindă cât mai des.

O echipă de realizatori de televiziune, una independentă, condusă de Daniela Apostoaie a transformat povestea lui Bogdan, un copilapostoaie de 7 ani, într-o lecţie despre viaţă, despre iubire, despre asumarea trudei de a merge mai departe. Perspectivei sumbre – aceea de a nu-și mai putea folosi brațele – i s-a opus prin solidaritate, o echipă de specialiști, lăsând loc unei raze de speranţă. Așa s-a născut documentarul „Destine – Copil pe muche de bisturiu”, răsplătit cu Premiul II. Să-i mulţumim lui Dumnezeu că asemenea oameni mai există și să le dorim o primăvară la fel de frumoasă pe cât le este sufletul.

munteanuLa Antena 1 Pitești, jurnalista de televiziune Cristina Munteanu demonstrează că se pot face şi lucruri interesante şi de calitate. Interviurile realizate de ea au idei şi personalitate. Ținta demersurilor sale jurnalistice este descoperirea unor oameni, destine, profesii insolite, locuri şi fapte care compun marele tablou al României de astăzi. Importanţa politică, socială, impactul asupra societăţii, valoarea intrinseca a informaţiei, criteriile morale, sunt elemente care intră în joc. A fost distinsă cu Premiul III, pentru un interviu de excepție realizat cu academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

Premiile, și succesul au, uneori, o componentă relativă. Nu însă și pentru Dan Mireanu și colegii lui de echipă Marius Gheorghe șiben, Mireanu FRangulea Iosif Szas de la Trustul de Presă al MApN – distinși cu Premiul pentru cel mai bun reportaj de televiziune – Cei trei au mai fost laureați ai Concursului noastru. Acum doi ani, la Craiova. Dar parcă n-a fost destul. Ei trudesc mai departe la conturarea și consolidarea Trustului de Presă al Ministerului Apărării, alături de alte nume sonore ale Centrului de televiziune și film al Armatei. Dozajul bun între comentariu, imagini, locuri, sincroane, muzică și poezia lui Eminescu, au transformat un reportaj, într-un spectacol.

tvr,Ben, FuleaLa ore la care oamenii aşteaptă talk-show-ul de scandal, Larisa Avram, Luiza Fulea și Bogdan Ghițulescu, trei producători de la TVR 2, admirați şi apreciați pentru înţelegerea mai largă a vieţii, pentru blândeţea lor exterioară, au ales să cunoască România reală, cu oamenii ei, cu viaţa de zi cu zi. Pentru asta bat ţara în lung şi în lat ca să-i găsească printre anonimi pe cei mai de succes români. În emisiunile lor din ciclul „Printre români” ei conturează portrete complexe ale unor personaje care nu respiră numai evenimente extraordinare ci şi emoţii sau reacţii la realităţi necunoscute sau neverosimile. În concurs, emisiunea lor a fost distinsă cu Premiul special al juriului.

Mircea Mitrofan realizează reportaje pentru Televiziunea publică. În competiția noastră a fost distinsă cu Premiul GAUDEAMUSmitrofan pentru interviul “Un pod de 120 de ani”. Juriul a recompensat astfel realizările profesionale de ținută ale tânărului jurnalist de dincolo de Prut, precum și exemplul său de perseverență, etică și comportament public.

Despre Autor

Articole asemanatoare