default-logo

Protecţia jurnaliştilor „contraatacă”

protectiaDe când Edward Snowden a devenit un fugar mondial pentru că a dat la iveală supravegherea în masă practicată de NSA, în 2013, oricât ar părea de puţin credibil, nu a avut un telefon mobil, pentru că dispozitivul i-ar fi dat de gol poziţia. Şi cum problema urmăririi lui internaţionale nu se va sfârşi curând, celebrul expert cibernetic şi „most wanted” s-a gândit să inventeze ceva care să-i pună la adăpost pe acei supravegheaţi care riscă poate cel mai mult: jurnaliştii. Aşa a fost anunţat „Introspection Engine”, dispozitivul de protecţie care îi dă de veste reporterului dacă smartphone-ul este supravegheat, detaliază „fastcodesign.com”.
Această invenţie este cu atât mai importantă cu cât pericolul nu este că „Big Brother” şi-ar putea băga nasul în treburile personale ale ziaristului, ci că unor regimuri represive le-a devenit mult prea uşor ca prin intermediul unui telefon al unui ziarist să dea de locuri cu arme secrete sau de brigăzi armate de intervenţie, în general să fie la curent cu marile investigaţii, cele care pot compromite oameni şi entităţi care nu trebuie devoalate niciodată. Dacă pentru un fugar poate fi simplu să rămână ascuns pur şi simplu neavând un telefon mobil, cu jurnaliştii treaba stă altfel: dacă nu au un smartphone care să-i ţină conectaţi între ei şi cu organismele media la care lucrează, plus să facă poze şi filme în teren, meseria îşi pierde sensul primordial, acela de a informa, şi cât mai repede cu putinţă. În timp ce acesta este interesul major pentru care îşi riscă viaţa, fireşte interesul autorităţilor de la Damasc, de exemplu, este exact opusul, să-i împiedice cu orice preţ.
„Introspection Engine” este încă departe de piaţă şi de utilizarea la scară mare. Ba chiar inventatorul pare a se afla la stadiul de idee ce „ar putea” fi pusă în practică, adică este posibilă tehnic. Urmează execuţia, testarea, apoi vânzarea acestor dispozitive, ceea ce, desigur, va implica terţi, întrucât Snowden este cine este şi nu se ştie unde este… Aşadar, totul pare teoretic. „Ce nu este teoretic este că jurnaliştii sunt eliminaţi de guverne, intenţionat, utilizând exact tehnica pe care inventatorii încearcă s-o deturneze. Ziariştii din liniile frontului sunt adversari ai unor state”, mai notează „fastcodesign.com”, cu referire directă la moartea jurnalistei americane Marie Colvin, care şi-a pierdut viaţa pentru că guvernul sirian a bombardat exact locul unde se afla după ce i-a piratat telefonul mobil. Şi nu este singura. „Pentru că dau voce celor fără voce, jurnaliştii sunt ţinte ale acestor regimuri are îi vor reduşi la tăcere. Pentru aceste autorităţi, un milion de dolari pentru un dispozitiv de piratare care să fie instalat pe smartphone-ului ziariştilor incomozi nu este o cheltuială semnificativă. Dar avem o idee foarte clară pe cine vrem să ajutăm cu «Introspection Engine» şi, desigur, pe cine înfruntăm”, adaugă sursa menţionată, citându-l pe renumitul hacker Andrew „Bunnie” Huang, partener al lui Snowden în îndrăzneaţa întreprindere.

Roxana Istudor

Despre Autor

Articole asemanatoare