default-logo

Raport privind stadiul sărăciei la nivel mondial

Adaugat pe 04 Oct 2016
De :
Comentarii oprite

MORIJA, LESOTHO - FEBRUARY 23:  Children run towards charity workers from Sentebale on February 23, 2013 in Morija, Lesotho. Sentebale is a charity founded by Prince Harry and Prince Seeiso of Lesotho. It helps the most vulnerable children in Lesotho get the support they need to lead healthy and productive lives. Sentebale works with local grassroots organisations to help these children, the victims of extreme poverty and Lesotho’s HIV/AIDS epidemic. Cathy Ferrier was appointed as Sentebale’s Chief Executive in March 2012 and is spearheading a fundraising initiative to build the Mamohato Centre which will provide psychosocial support for children and young people infected with HIV. Prince Harry is due to pay a visit to Lesotho this week to catch up on his charity’s progress and meet key children who will be supported by the charity.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)

Sărăcia extremă s-a redus pe plan global, dar eradicarea sa este amenințată de agravarea inegalităților economice, afirmă un raport al Băncii Mondiale (BM), publicat duminică și citat de AFP, transmite AGERPRES.

Un total de 767 milioane de persoane trăiau încă cu mai puțin de 1,90 dolar pe zi în 2013, dintre care aproape jumătate în Africa Subsahariană, potrivit datelor celor mai recente dezvăluite în acest document.

Pe un an, această cifră indică un recul de 12 % al sărăciei extreme în lume, de care au profitat peste o sută de milioane de persoane, în pofida încetinirii creșterii economice, își exprimă satisfacția banca.

‘Sărăcia extremă continuă să dispară în lume, în pofida unei economii mondiale letargice’, indică raportul său publicat înaintea adunării anuale FMI-BM la Washington.

Declinul este și mai marcat pe termen lung. Numărul populațiilor celor mai defavorizate s-a redus cu mai mult de jumătate în raport cu cele aproape două miliarde de persoane înregistrate în 1990.

‘Numărul persoanelor private de un venit decent rămâne totuși mult prea important’, estimează președintele BM, Jim Yong Kim, citat în document.

Banca Mondială se ambiționează să eradicheze sărăcia extremă până în 2030, dar avertizează că acest obiectiv nu va fi atins fără să fie atacate inegalitățile economice.

‘Mesajul este clar: nu vom reuși să facem astfel încât de creștere să profite cei mai săraci, Și, pentru aceasta, trebuie absolut ca ea să fie legată de inegalitățile puternice, mai ales în țările care concentrează un număr mare de săraci’, a detaliat Kim.

Între 2008 și 2013, averile a 60 % cei mai bogați oameni din lume au crescut mai repede decât cele ale celor 40 % cei mai săraci din aproape jumătate din cele 84 de țări acoperite de raport.

Cu scopul de a reduce aceste inegalități, BM invită în special țările cele mai afectate să investească în copilărie, să garanteze o acoperire medicală universală și să aplice plăți în bani lichizi persoanelor mai defavorizate.

‘Unele dintre aceste măsuri pot avea un impact rapid asupra inegalităților în venituri. Altele își vor arăta roadele mai gradual. Niciuna nu este o rețetă miracol’, a amintit Kim.

Despre Autor

Articole asemanatoare