default-logo

Revista „UZP” nr. 6 – Profesioniștii media, în prim-plan

Revista UZP nr. 6 și-a propus – și a reușit – să fie o oglindă a jurnalismului profesionist actual, care știe să privească și în urmă, la marile repere ale gazetăriei românești, să evalueze prezentul, deopotrivă marcat de invazia lumii virtual și de reperele deontologice fixe – precum și la proiecțiile profesionale de viitor. Prin conținut, revista este vie, pune probleme, lansează provocări, evocă, dar și animă, informează, dar și detaliază și argumentează. Păstrând proporțiile, este profesia noastră la scara mică a câtorva zeci de pagini care, iată, deschid ferestrele către o lume imensă, cea în care jurnaliștii români activează fără odihnă în numele furnizării adevărului. Poate tocmai de aceea publicația se deschide cu un argument pentru stabilirea datei de 28 iunie ca Ziua Ziaristului (Jurnalistului…) Român: „Ziariștii români sunt o categorie care merită toată recunoașterea din partea societății, iar stabilirea unei Zile speciale care să le celebreze munca nu face decât să confirme o dată în plus larga utilitate publică a acestei profesii unice, dedicată în întregime publicului. Era momentul ca breasla jurnalistică să se bucure în mod oficial de un statut și un renume pe care și le-a câștigat prin efort și pasiune, prin responsabilitate și dedicare, de multe ori în condiții foarte grele și în fața unor provocări și sacrificii greu de cuantificat și de bănuit. (…) Uniunea Ziariștilor Profesioniști consideră necesară legătura pe care contemporaneitatea breslei trebuie să o facă cu marele ei trecut, cu nemuritorul principiu al libertății presei, al cărui prim și major exponent a fost Mihai Eminescu. Mai departe, pentru proiecția acestei conexiuni spre viitorul profesiei, îi chemăm alături de noi pe toți ziariștii (jurnaliștii) din țară”.
Revista „UZP” pune în binemeritată lumină cel mai fast bilanț al activității din ultimele decenii, o realizare fără precedent, dusă la capăt după un efort îndelungat și dificil, ce poate fi considerat cea mai mare realizare în dreptul jurnalismului românesc profesionist: recunoașterea profesiei ca fiind una de creație. „Începute în anul 2012 și continuate fără odihnă, aceste acțiuni triumfau în decembrie 2016, când s-au acordat primele Adeverinţe pentru jurnaliștii pensionari, membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în vederea obţinerii indemnizaţiei suplimentare de 50% din valoarea pensiei. Era un moment cu adevărat istoric al breslei, iar în spatele lui stăteau zile și nopți de acțiune concertată, atragerea în acest proiect a unor instituții și personalități publice de prim rang, campanii de presă etc. Au fost alături de UZPR Academia Română, care menţionează că jurnalismul este activitate de creaţie atunci când este susţinut de deontologie, politicieni, oameni de cultură și de presă. În mod firesc, începând din primăvara anului trecut, sediul Uniunii a fost asaltat de ziariști, în special foști membri, dar nu numai, cu toții dornici să se alăture instituției care a luptat ne- încetat pentru drepturile lor legale, consolidarea prestanței și poziției lor în societate”.
Despre ceea ce intenționează pe mai departe conducerea flexibilizată a UZP vorbește editorialul semnat de Adrian Fulea, secretarul general al Uniunii: „La sediul UZPR se desfășoară o activitate susţinută, pentru analiza dosarelor pentru Legea 83/2016, ceea ce înseamnă un mare volum de muncă. Lângă noi, în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, au venit mulţi colegi de breaslă. O parte dintre ei «trag» la treburile curente de la sediu, în secretariatul tehnic, alţii pentru Gala Premiilor UZPR. Se lucrează cu pasiune și fiecare are multe idei. În paralel, evenimentele cu revista «Cronica Timpului», Seratele «Eminescu, jurnalistul», deja tradiţionale, și Teatrul «Nostrum»… Și peste toate există în UZP această efigie a participării, de la soluţionarea problemelor din organizaţie până la reconstrucţia unei echipe cu o atitudine serioasă și responsabilă, cu respect faţă de Uniune și de membrii noștri. Gândul nostru se îndreaptă spre a con – solida Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, pentru a-i spori renumele de organizaţie puternică, în plină ascensiune, care se află neîncetat în slujba jurnaliștilor români. Împreună, în echipă, vrem să construim!”.
Numărul 6 al publicației se oprește asupra lansărilor de carte sub egida nou înființatei Edituri a UZP, centrate pe lucrări care se referă la profesiei: „Povestea unui jurnalist – Ion Marin”, de Eveline Păuna, și „SOCIAL MEDIA – o nouă dimensiune a raporturilor dintre securitatea societală și mass-media”, de Teodora Marin.
La capitolul agenda filialelor intră în scenă activitățile de la Cluj, iar în dreptul activei prese a minorităților sumarul include o trecere în revistă a publicațiilor de limbă maghiară și germană:
„Cu toate că populația germană din România a scăzut în mod dramatic, de la 800.000 în perioada interbelică la 42.000 în prezent, apare în continuare cotidianul «Allgemeine Deutsche Zeitung», cu cele două suplimente, un săptămânal la Sibiu – «Hermannstädter Zeitung» – o publicație lunară a Episcopiei Evanghelice C.A. Emisiunile în limba germană la TVR și cele dela Radio România, de la posturile de Radio Timișoara și Tg. Mureș întregesc imaginea rețelei media în limba germană din țară”, notează Dieter Drotleff.
Despre „Lumea virtuală a jurnalismului” vorbește Claudiu Lucaci – de altfel, ediția de primăvară a revistei postează în prim-plan efectele internetului asupra profesiei și a gazetarilor, prin textele semnate de Eliade Bălan și Daniel Roxin, reprezentanți ai unor generații distincte din perspectiva mijloacelor profesionale, dar care evoluează în aceeași lume marcată de atâtea schimbări dramatice: „Nu pot exista convingeri obiective la redactori atunci când există conținut livrat mot a mot de pe internet. Prin folosirea excesivă a acestui flux liniar de informații prezent în noul mediu, jurnalismul tradițional intră într-un proces de diluare în arhitectua actului de creație, imposibil de individualizat, când vine vorba despre autor, în versiunea tipărită”, notează Eliade Bălan. De partea cealaltă, Daniel Roxin afirmă că „iată cum o lume nouă, cu legi noi, s-a născut fără ca cineva să îi poată opri venirea impetuoasă. Ea este aici și, că ne place sau nu, va trebui să trăim cu ea…”.
Un excelent material semnat de Corina Popescu îl reașează în prim-planul cuvenit pe Constantin Virgil Gheorghiu, evocând maniera de excepție în care acesta a construit reportajul de război, o specie jurnalistică cu o amprentă aparte care nu aparține exclusiv trecutului, ci are prelungiri în actualitate. O atestă materialul semnat de Marian Tudor, „Ghid de supraviețuire pentru jurnalistul din teatrele de operațiuni”.
Unde și când a pierdut TVR un proiect de excepție în colaborare cu CNN? Celor care nu știu, ca și celor ce au uitat, le explică totul Nicolae Melinescu, din interior, în calitate de fost corespondent asociat al „CNN World Report”.
Interviurile sunt un capitol distinct și viu al sumarului – cel realizat cu Neagu Udroiu de către Mircea Stoian, „Misticul Lucian Blaga în amintirile lui Aurel Rău”, realizat de Anca Sîrghie, sau dialogul pertinent despre poziționarea jurnalismului cu Matthew Sanders, Președintele Societății Interamericane de Presă, un text relevant, de mare încărcătură, realizat de Elena Chiriță.
Nu lipsesc articolele speciale, cum este profilul jurnalistei Gutiera Prodan, președinte al filialei Chișinău a UZPR, gazetar și om de televiziune care este și o pictoriță de excepție, corespondența din Belgia, de la un carnaval de patrimoniu, cel de la Binche, sau relatarea inedită a unuia dintre cei mai cunoscuți descoperitori de repere mai puțin cunoscute, Miron Manega, despre primul ziar tipărit în România.
Sumarul dens, într-o prezentare grafică de excepție, care pune în valoare la standarde înalte conținutul bogat și divers, cu focus pe gazetărie, include de asemenea convorbiri cu partenerii UZPR, o „Revistă a revistelor” care atestă un tablou vast al activității publicistice din țară și, nu în ultimul rând, relatări despre activitatea efervescentă a presei românești din diaspora – în acest număr, cea americană.
Prezentarea de față este una succintă. Conținutul numărului 6 al publicației etalon a UZPR este mai mult decât relevant prin bogăția de teme cu și despre gazetărie, este captivant pentru cei ce slujesc această profesie, pentru că le coagulează imaginea asupra breslei, este atractiv pentru orice cititor, întrucât jurnalismul este, mai presus de orice subiectivism, una dintre cele mai utile pentru societate profesii din câte există.

Roxana Istudor

Despre Autor

Articole asemanatoare

  1. livia

    SUCCES!

  2. Valentin Uban

    Este o noua editie interesanta a revistei, realizata de un nou colectiv editorial si care merita toata atentia. Succes pe mai departe.