default-logo

#Rezistăm împreună împotriva lui Eminescu!

Din 2013, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) încearcă să consacre legislativ, ca zi reprezentativă a ziariștilor din România, data de 28 iunie. Această dată este ziua în care Eminescu a fost scos cu forța din presă și băgat în cămașa de forță. Tot atunci, pe 28 iunie 1883, apărea, în ziarul TIMPUL, ultimul său articol, în care – ca o ironie tragică sau ca un paradox cinic al destinului – vorbea despre libertatea presei și a ziaristului. Ziua în care a avut loc asasinarea civilă (scoaterea din viața publică) a celui mai mare ziarist român a devenit, pentru UZPR, ziua canonică a profesiei de ziarist.

Demersul de a consfinți, printr-o lege, această dată ca reper al întregii bresle a ziariștilor din România, s-a izbit, în Parlament, de o opoziție furibundă din partea unor aleși. Georgică Severin, de pildă, președinte al Comisiei de Cultură în mandatul lui Victor Ponta, spunea că s-a săturat de „antisemitul ăsta de Eminescu” și a făcut tot posibilul ca această lege (Ziua Ziaristului Român) să nu fie promulgată. A reușit, la vremea respectivă, la nivel de Senat.

Propunerea legislativă stangnează și acum, la Comisia de Cultură, trimisă la plimbare, pentru două săptămâni, de Varujan Pambuccian, care a „amendat-o” cu obiecția
că de ce „Ziua Ziaristului” și nu „Ziua Jurnalistului”? Între timp, pe 27 martie, deputatul USR Cristian Ghinea, deranjat, se pare, fie de existența unei Zile a Ziaristului Român, fie de data de 28 iunie, fie – ce s-o mai ocolim? – de numele lui Eminescu, a publicat pe pagina sa de Facebook, intitulată #RezistămÎmpreună, un text „interactiv” intitulat „Dilemă pentru jurnaliști”, pe care îl reproduc aproape integral:

„Până acum câțiva ani, am scris pentru Centrul de Jurnalism Independent câte un raport anual despre sustenabilitatea economică a presei din România.
Ce s-a întâmplat în realitate, după criza economică, a depășit cele mai crunte așteptări pesimiste din acele rapoarte.
Suntem într-un peisaj post-apocalitic, cu o industrie care a pierdut 90 la sută din venituri și cei mai mulți angajați față de acum 10 ani.
Este presa independentă un bun public? O putem ajuta cumva? Putem gândi politici publice în România peste acest subiect sau riscăm ca statul nostru mai rău să facă dacă îi vin idei?
Aș fi vrut să discutăm așa ceva în Parlament.
În schimb, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților se află și o propunere legislativă privind declararea zilei de 28 iunie Ziua Ziaristului Român.
Lasă că mai există o zi internațională a libertății de exprimare – 3 mai – pe care presa din România s-a obișnuit să o sărbătorească.
Pentru că presa nu are nevoie de voie de la stat să petreacă.
Inițiativa de care vă spun a fost formulată în legislativul trecut, a fost inițiată și susținută de un grup de parlamentari PSD și UNPR, printre care și fostul vicepremier Gabriel Oprea.
Proiectul de lege a fost gândit de către așa numita Uniune a Ziariștilor Profesioniști din România. Acea organizație “de utilitate publică” dar vehement contestată în interiorul breslei.
Organizația căreia i-a fost dedicată o lege care le acorda membrilor dreptul la o pensie specială din partea statului.
Mai multe detalii găsiți în acest material de pe PressOne, „Uniunea Ziariștilor cu Epoleți”
Este necesară și utilă o zi oficială a ziariștilor în România? Este acesta sprijinul pe care jurnaliștii și-l doresc de la statul român?
Motivația legii respiră mai degrabă un aer etatist decât de presă independentă.
Presa ajutată de politicienii cu cașcheta și epoleți – de râs ar fi dacă situația breslei nu ar fi tragică.
Aștept părerile și răspunsurile voastre.[…]”.

Să facem o scurtă analiză pe text:

1. Cristian Ghinea pare (este, de fapt) nemulțumit că, deși domnia sa a scris „pentru Centrul de Jurnalism Independent câte un raport anual despre sustenabilitatea economică a presei din România” și că ar fi dorit să discute în Parlament probleme precum „Este presa independentă un bun public? O putem ajuta cumva? Putem gândi politici publice în România peste acest subiect sau riscăm ca statul nostru mai rău să facă dacă îi vin idei?”, „în schimb, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Cultură din
Camera Deputaților se află și o propunere legislativă privind declararea zilei de 28 iunie Ziua Ziaristului Român”. De ce, „în schimb”, domnule Ghinea? Ce este opozabil între dorințele dumneavoastră și propunerea UZPR? Ce anume vă deranjează? Că n-ați făcut dumneavoastră propunerea?

2. Cristian Ghinea consideră că Ziua Ziaristului Român este de prisos, căci „mai există o zi internațională a libertății de exprimare – 3 mai – pe care presa din România s-a obișnuit să o sărbătorească. Pentru că presa nu are nevoie de voie de la stat să petreacă”. Cred că aici se află cheia nemulțumirii fostului publicist (sau poate mai este, cel puțin pe Facebook). În opinia sa, nu mai este nevoie de o zi a ziaristului român, pentru că avem deja o zi mondială a libertății presei (3 mai). Pe cale de consecință – mă întreb eu – dacă avem o zi a Europei (ba chiar două, una pe 5 mai, alta pe 9 mai), trebuie să renunțăm la Ziua României? Adică – pare să ne transmită parlamentarul USR – dacă avem Europa, ce nevoie mai avem de România? Și, până la urmă, ce înseamnă, de fapt, USR, domnule deputat?: Uniunea Salvați România, sau Uniunea Salvați Europa?…

3. Pe de altă parte, ziua în cauză – 28 iunie 1883 – este o zi canonică, încărcată de semnificații, nu un pretext de alcoolizare, căci pentru asta, într-adevăr, „presa nu are nevoie de voie de la stat”. Semnificația ontologică gravă a zilei de 28 iunie pentru comunitatea ziariștilor din România, în cazul în care ar deveni oficial Ziua Ziaristului Român, ar conferi profesiei o aură identitară de distincție, de excepție umană, și ar impune întregii bresle responsabilități pe măsură. De aici ar putea începe o discuție interesantă despre puterea germinativă a simbolurilor în conștiința umană, dar nu cred că un interlocutor USR este interesat de o asemenea perspectivă…

4. Deputatul USR face precizarea perfidă că propunerea legislativă a UZPR „a fost inițiată și susținută de un grup de parlamentari PSD și UNPR, printre care și fostul vicepremier Gabriel Oprea”. Este o abordare ad hominem foarte uzitată în tehnicile de manipulare, prin care, pentru a compromite o idee bună, subliniezi aspectul că este susținută de un om rău. Adică, dacă PSD și UNPR au susținut proiectul declarării zilei de 28 iunie ca Zi a Ziaristului Român, automat ea trebuie să fie o nenorocire națională. Subliniez, la rândul meu, aspectul că inițiativa n-a aparținut PSD și UNPR, ci Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România iar principalul promotor a fost Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR.

5. Mai spune Cristian Ghinea că „Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România […] este vehement contestată în interiorul breslei”. De cine și cât de vehement, domnule Ghinea? Și de ce? Și ce relevanță are această precizare? În momentul de față, Uniunea este realmente asaltată de sute de cereri de înscriere în UZPR, majoritatea de la ziariștii din televiziuni și radio, iar unele cereri sunt, evident, respinse. Nu e normal să existe nemulțumiri și contestații?

6. Tot pentru a induce o stare de promiscuitate securistică, Ghinea face trimitere la un „material de pe PressOne, „Uniunea Ziariștilor cu Epoleți”. Da, domnule Ghinea, în UZPR sunt și ziariști militari. E ceva rău în asta? De fapt, la ce „epoleți” vă referiți? – căci în articolul din PressOne nu se face nicio precizare. Nu exclud, evident, posibilitatea ca de la „epoleți” să înceapă o eventuală acțiune de dezbinare a UZPR, dar asta e o altă poveste…

7. Spre final, deputatul USR se întreabă retoric: „Este necesară și utilă o zi oficială a ziariștilor în România? Este acesta sprijinul pe care jurnaliștii și-l doresc de la statul român?”. Păi, domnule deputat, aici nu e vorba de ajutor, de sprijin de la stat, ci de obligația morală a statului, prin instituția sa legislativă, de a recunoaște valoarea simbolică a unei zile emblematice pentru națiunea română.

8. Concluzia autorului-deputat ar fi – ca să mă exprim „simetric” – comică, dacă n-ar fi jalnică, prin revenirea infantilă la cel mai inconsistent element de susținere a diversiunii sale: „Presa ajutată de politicienii cu cașcheta și epoleți – de râs ar fi dacă situația breslei nu ar fi tragică”. Adică, de ce tragică, domnule deputat? Pentru că UZPR și-a câștigat, în sfârșit, statutul de uniune de creație? Pentru avalanșa de cereri de înscriere? Pentru că luptă pentru Ziua Ziaristului Român? Pentru că încearcă să rescrie, în mentalul public, demnitatea profesiei de ziarist, apelând la un model tutelar?… Tragedie o fi – sau doar panică – , dar pentru adversarii Uniunii, care o vor aservită sau n-o vor deloc. Adică pentru dumneavoastră și cei asemenea, domnule deputat.

9. N-am înțeles care este „Dilema pentru jurnaliști” exprimată de Cristian Ghinea în titlul articolului său. Dilemă între ce și ce?

Concluzia subsemnatului este că demersul deputatului este împotriva zilei de 28 iunie, a cărei semnificație am explicat-o. Este vorba, așadar, de un demers anti-eminescian și antiroromânesc. Iar antiromânismul este transpartinic (poate și transnațional), căci aversiunea lui Cristian Ghinea, deputat USR, este similară cu cea a lui Georgică Severin, fost senator PSD, dar și a unor membri UZPR care consideră că Doru Dinu Glăvan „este obsedat de Eminescu”. În această situație, mă declar și eu „obsedat de Eminescu” și nu cred că Georgică Severin, Cristian Ghinea și cei asemenea lor merită alte explicații.

P.S. Spuneam că pagina de Facebook a lui Cristian Ghinea se numește #RezistămÎmpreună. În actualul context, ar putea fi reformulată așa: #RezistămÎmpreună împotriva lui Eminescu.

Autor: Miron ManegaSpune

Despre Autor

Articole asemanatoare

  1. Corneliu Popovici

    Stimate coleg, Dintotdeauna la noi au existat cozi de topor si netrebnici care, pentru a se pune in vitrinele politice,n-au ezitat sa-si scuipe si propriul parinte.Le raspunzi bine astora de azi, doar ca ei nu vor vrea sa inteleaga nici in ruptul capului.Nu te lasa surprins,asa e ordinul … global ,asa suna trambita la „unitatea” lor !