default-logo

RIO-GANDURI RAZLETE(1)

rio gandDoar cu o zi inainte de plecarea la RIO,  Doru Dinu Glavan mi-a propus sa scriu ceva „mai altfel” pentru Dumneavoastra, cititorii acestui site. Daca nu era vorba de un bun prieten, cu care am trudit cot la cot la cateva editii ale Jocurilor Olimpice, as fi refuzat, din lipsa de timp, „alergatura” zilnica fiind una serioasa… Am acceptat cu „amendamentul” ca voi fi scurt in exprimare si, sper, cat mai original, adica voi incerca zilnic sa va „bombardez” cu ce-mi trece, efectiv, prin cap, fara sa mai filtrez „gandurile razlete”. Deci, hai la treaba!!!

Am plecat la Rio luni dimineata, 1 august, de pe Aeroportul Otopeni impreuna cu colegii mei de la Redactia Sport-Radio Romania Stefan Alecsiu, Razvan Tomescu, Mugur Corpaci si Bogdan Predescu. E o sansa mare sa zbori spre o noua „capitala olimpica”. Impreuna cu Stefan si Razvan am mai fost la Atlanta 1996,Sydney 2000, Atena2004, Beijing 2008 si Londra 2012

Dupa aproape 30 de ore de la plecarea din Bucuresti, pe o ruta complicata cu escale la Londra si Miami(!!!) am ajuns marti(!) la Rio. In ultimul avion s-a aflat si Nadia Comaneci!!!! Doamne, cum au trecut anii de la acel „inexistent zece”! Patru decenii….Am inteles ca Nadia, alaturi de alti perfomeri celebri, va comenta pentru Sport TV care are o desfasurare de forte impresionanta la Rio.

In asteptarea bagajelor o zaresc pe celebra jucatoare de tenis australiana Samatha Stosur. Nu ratez o poza cu dubla castigatoare de turnee de mare slem. Accepta cu amabilitate! Semn bun pentru ce va urma…Sa speram ca voi avea prilejul sa fac poze cu cat mai multi medaliati, inclusiv „ai nostri”!!! Apropo, ma gandesc ca vom lua la aceasta editie 5-6 medalii…..Bine ar fi sa ma insel si sa luam… mai multe!!! La iesirea din aeroport vad o desfasurare de forte de ordine impresionanta. Apoi voi observa peste tot, mai ales in perimetrul olimpic, soldati si politisti, cu mitralierele in maini si pistoalele la brau,in numar…nelimitat! Cuvantul de ordine, nerostit, este securitatea tuturor celor care vor sa se bucure de atmosfera unica a Jocurilor Olimpice!

In autobuzul catre hotel parcurgem, mai intai, cartierele marginase ale metropolei braziliene. Parca ma aflu in Havana, in 2002 si 2004 cand am mers in Cuba la doua competitii pugilistice. Aici e iarna, vegetatia e ingalbenita, cerul e de cele mai multe ori plumburiu, insa temperatura este …de pantaloni scurti! Trecem si pe langa celebrele „favele”, cartierele saracilor, prin care nu este indicat sa te aventurezi…Dar ce oras din lumea asta nu are cartiere mai rau famate? Aici ai impresia ca vezi o gramada de containere aruncate unul peste altul, doar ca sunt constructii nefinisate din caramida rosie, printre care dainuie o dezordine inteleasa doar de cei care locuiesc in ele…Apoi, brusc, intram in zona moderna a orasului, cu bulevarde largi si blocuri inalte. Se avanseaza greu. E o circulatie infernala, sase benzi pe o parte, sase pe cealalta! Doar nebunii de motociclisti  se strecoara printre „melcii”incremeniti la stopuri… Citesc pe uriasele bannere desfasurate de-a lungul bulevardelor deviza Jocurilor Olimpice, Rio 2016, scrisa in doua limbi:” A new world” si „Um mundo novo”. Mi-e dor de Beijing, cand deviza era scrisa in multe limbi, inclusiv romana…Poate o sa va vorbesc despre patriotism in corespondenta urmatoare. Acum vreau sa va spun doar ca el, adica patriotismul, exista, oricat ar incerca noii deontologi sa ne faca sa creden ca este o notiune desueta… Deci, pe maine!

 Al Dumneavoastra, Adrian Fetecau(asta pentru ca tot am amintit de deontologii „fara substanta” si ca sa parafrazez un ziarist ADEVARAT, Neculai Constantin Munteanu, pe nedrept uitat…)

Despre Autor

Articole asemanatoare