default-logo

„ROMÂNIA: AL 2-LEA DECENIU ÎN UE: PROVOCĂRI-OPORTUNITĂȚI-PRIORITĂȚI”

Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), SIF Moldova, Consiliul Județean Bacău , Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău și România Durabilă au organizat, in perioada 23-24 aprilie 2017 la Bacău conferința:

„ROMÂNIA: AL 2-LEA DECENIU ÎN UE: PROVOCĂRI-OPORTUNITĂȚI-PRIORITĂȚI”

Obiectivul acestei conferințe este de a face un bilanț al apartenenței României la UE din punct de vedere economic, financiar, politic și social, dar, mai ales, de a supune dezbaterii ce anume urmărește România să realizeze în cel de al doilea deceniu în Uniune.
Sunt, în mod obiectiv, o serie de strategii și proiecte deja stabilite, dar, în același timp, evoluțiile din ultimul timp din cadrul Uniunii ridică o serie de probleme legate de viabilitatea și viitorul său.
România trebuie să-și definească o poziție coerentă și de lungă durată cu privire la ce vrea de la Uniune și cum ar trebui aceasta să arate în viitor.
Conferința a fost precedată în cadrul manifestărilor Săptămânii Europene de lansarea volumului ROMÂNIA ȘI CALDA DE VIAȚĂ EUROPEANĂ scrisă de prof universitar dr Vasile Pușcaș, negociatorul șef pentru aderarea României la UNIUNEA EUROPEANĂ.
Făcând un bilanț al apartenenței României la Uniunea Europeană din punct de vedere economic, politic și social, dr. ec. Constantin Boștină, președintele ASPES, a declarat: „Cvasitotalitatea opiniilor exprimate s-a pronunțat că intrarea României în UE a reprezentat o mare oportunitate de dezvoltare a României. Odată cu multele realizări înregistrate au fost însă și foarte multe neîmpliniri, precum și o întârziere de neexplicat în realizarea proceselor date de această oportunitate. Potențialul real al României nu este foarte bine exploatat, o arată își ecuația 7-17-27. A 7-a țară ca dimensiune, a 17 ca PIB, a 27 țară ca nivel de trai”.
Dintre subiectele supuse dezbaterii în conferință sunt de amintit:

Cum a contribuit județul Bacău la dezvoltarea României ca țară membră a Uniunii Europene;
În ce măsură a valorificat județul Bacău fondurile europene: realizări, dificultăți întâmpinate, posibile soluții;
Ce interese și ce probleme consideră reprezentanții județului Bacău că este necesar să fie susținute mai bine la Bruxelles de către reprezentanții României;
Cum va evolua și cum ar trebui să evolueze România în cadrul Uniunii Europene pentru a asigura recuperarea decalajelor de dezvoltare economică?
Cum ar trebui să evolueze Uniunea Europeană în viitor?
Ce ar trebui schimbat în funcționarea UE pentru a asigura reflectarea așteptărilor cetățenilor europeni?

La dezbateri au participat: Costel CEOCEA, Președinte Director General, SIF Moldova; Prof. univ. dr. Vasile PUȘCAȘ – Negociatorul șef al aderării României la UE; Mircea URSACHE – Vicepreședinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară;Constantin BOSTINA – Presedinte ASPES, Sorin BRAȘOVEANU, Președinte, Consiliul Județean Bacău; Cosmin NECULA– Primar, Municipiul Bacău; Prof. univ. dr. ing. Carol SCHNAKOVSKY, Rector, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Grigore FILIP, Preşedinte Director General, AEROSTAR Bacău, Aurelian TRIFA – Director General – MECANICA Ceahlău, Petronela STEFAN – Director – Camera de Comerţ Bacău.

Conferința a fost precedată de o serie de evenimente culturale și artistice care s-au desfășurat sub egida: „Zilele Culturii Europene la Bacău”.

Despre Autor