default-logo

SCRISOARE DIN ŢARA SOARELUI-RĂSARE

Adaugat pe 29 Oct 2016
De :
Comentarii oprite

adriana-stoica-japoniaBună ziua, dragi cititori,
Mulţumesc din suflet pentru mesajele de încurajare şi apreciere primite, a fost o supriză de deosebit de plăcută pentru mine să primesc un feedback optimist şi pozitiv de la atâtea persoane care m-au cunoscut prin intermediul articolului precedent. O altă supriză plăcută a fost Diploma aniversară primită din partea asociaţiei „Punţi de lumină”, pentru care îi mulţumesc foarte mult doamnei preşedinte, Mariana Cristescu. Dar mai mult despre asta, puţin mai jos.
Aşa cum am promis, voi continua să vă prezint începutul activităţilor de promovare a limbii române în Tokyo, şi, în acest articol, voi relata despre cursul de limba română deschis, prin efort personal, în 2011, la Asahi Culture Center, unul din marile centre culturale din Tokyo, cu vechime şi reputaţie apreciabilă în cultura japoneză, cu sedii şi săli de cursuri în marile staţii şi aglomerări urbane din Japonia (Shinjuku, Yokohama, Chiba, Osaka, Nagoya etc.), unde se predau cursuri de limbă şi cultură pentru majoritatea ţărilor, inclusiv latina şi greaca veche. Detalii, aici: https://www.asahiculture.jp/
În anul 2011, am observat că limba şi cultura română nu erau reprezentate în Asahi Center şi am depus eforturi pentru a convinge organizatorii să introducă un curs de Limba română în programa cursurilor existente. A fost un proces deosebit de dificil, nu numai din cauza obstacolele organizatorice şi birocratice, a chestiunilor legate de limbă şi cultură pe care le-am întâmpinat, dar şi pentru că nici eu nu puteam garanta numărul minim de studenţi pentru deschiderea unui curs. Dar, în 2012, propunerile au fost aprobate, şi, pentru prima dată, în centrul Asahi, cursul de Limba romană a fost înscris oficial în programa cursurilor existente în Yokohama. A fost un moment istoric pentru Limba română în Tokyo, respectiv în Japonia.
Un pas mic pentru om, dar un salt uriaş pentru Limba română.
Din 2012, cursul a continuat şi a fost introdus şi în cel mai nou şi modern centrul în Shinjuku, unde se desfăşoară şi în prezent. Menţionez că este foarte dificil să fie menţinut un curs în programă, deoarece se lucrează la standarde japoneze, unde totul trebuie să fie perfect şi la timp, şi foarte puţine persoane pot continua în cercul de profesori ai ACC. Mai mult, anul acesta, cursul a fost selectat ca unul din cele mai interesante cursuri ale centrului şi a fost prezentat într-un program al Televiziunii Asahi, fiind vizionat şi apreciat de un număr mare de persoane, care au scris mesaje de apreciere centrului.
Anul acesta, asociaţia culturală „Punţi de lumină”, coordonată de doamna jurnalist Mariana Cristescu a acordat o Diplomă de Apreciere pentru eforturile depuse în ultimii 10 ani, de a promova Limba şi Cultura română în Japonia prin aceste cursuri şi prin activităţile Asociaţiei Culturale Ru-mania Fureaishitsu, (http://www.rumaniafureaishitsu.com/index.php/ja/) pe care am fondat-o. Această diplomă este deosebit de importantă din două motive:
Doamna Mariana Cristescu este un excelent jurnalist, a primit de curând un Premiu de Excelenţă. Prin asociaţia „Punţi de lumină”, coordonează activităţi culturale şi literare atât în România, cât şi în Republica Moldova, şi recunoaşte necesitatea acţiunilor de promovarea limbii şi culturii poporului român.
În Japonia, diplomele şi certificatele oferite de instituţii relevante ca apreciere a eforturilor sunt foarte importante, japonezii cu care lucrez erau foarte surprinşi ca eu nu primisem aşa ceva, iar eu nu puteam da nicio explicaţie.
Din 2012, cursul a fost popularizat în broşura de prezentare a Centrului şi a atras public interesat de Limba şi Cultura română, în mare majoritate profesori de alte discipline. Recent, chiar un domn profesor de istorie, care a participat la cursurile mele, a scris o carte despre istoria României, care va fi tradusă în limba chineză şi coreană, şi va fi folosită ca material de studiu în universităţi.
Aşa cum am menţionat anterior, îmi propun extinderea acestor activităţi, deoarece există un interes crescând pentru România, foarte slab valorificat prin oferirea de informaţii, activităţi, cursuri, oferte de turism, etc., din partea părţii române. Pesoanele interesate să colaboreze şi să susţină aceste proiecte mă pot contacta personal pe adresa de e-mail: adriana.e.stoica@gmail.com

 

Prof. ADRIANA STOICA

Despre Autor

Articole asemanatoare