default-logo

Septembrie, luna culturii la Baia Mare

Adaugat pe 10 Sep 2016
De :
Comentarii oprite

luna-culturii-bmBaia Mare, 7 septembrie 2016. Fundația “Baia Mare 2021”, echipă care a formulat strategii culturale pe termen lung și care așteaptă, alături de celelalte orașe candidate, evaluarea finală în vederea acordării titlului de Capitală Culturală a Europei în 2021, continuă programele culturale de înaltă ținută în Baia Mare, cu șase evenimente aflate la start pentru luna septembrie. Reunind personalități de prim rang ale lumii culturale internaționale, artiști, curatori, muzicieni sau actori din elitele europene, luna septembrie debutează, la Baia Mare, cu Salonul European de Fotografie, un eveniment unic ca amploare și selecție, care reunește, la prima ediție, fotografi români cu prestigiu internațional și cu stiluri iconice, răsfățați ai saloanelor elitiste europene și colaboratori ai celor mai prestigioase instituții de presă ale lumii, de la The Guardian sau The Independent, la Național Geographic sau ARTE. Li se alătură un invitat special, canadiano-germanul Tony Melvin, care meditează, în cadrul celor două expoziții cu care participă anul acesta la Salonul de Fotografie, asupra contrastelor brutale din Turcia contemporană. Trei artiști conceptuali cu sediul la Bruxelles lansează luna aceasta, la Baia Mare, un concept hibrid, plasat, în acord cu cele mai noi abordări în arta contemporană, la granița cu știința, amestecând cuvinte, sunete sau proiecții media pentru a obține o hartă idealizată a amintirilor, incorporată într-o serie de lucrări de design culinar – o abordare avangardistă în arta conceptuală. Lucas de Man, artistul olandez aflat „în căutarea Europei”, ajunge în premieră în Maramureș, la invitația Fundației „Baia Mare 2021”, pentru un spectacol Lego Theater, care va avea loc în data de 10 septembrie, la o zi după ce își va deschide porțile Festivalul de Vin și Gastronomie, o reuniune veselă a tuturor aromelor toamnei, probabil cei mai puternici ambasadori culturali ai Maramureșului. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Organizația Somelierilor din România. La finalul lui septembrie își va prezenta bilanțul și Aristoteles Workshop, după o lună de căutări și explorări artistce în Maramureșul ascuns, cele patru filme documentare realizate în cadrul acestui atelier de film documentar urmând să fie prezentate la o seara de gală, care va fi găzduită de Teatrul Municipal din Baia Mare.

EUROPEAN PHOTO SALON, CEL MAI MARE EVENIMENT FOTO ORGANIZAT VREODATĂ ÎN MARAMUREȘ. Doisprezece fotografi din România și doi invitați din străinătate deschid prima ediție a Salonului European de Fotografie Baia Mare. Vernisajul va avea loc în prezența artiștilor, sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 17:00, la Cinema Minerul. Unic ca amploare pentru regiunea de Nord a României, evenimentul, organizat la inițiativa Fundației „Baia Mare 2021”, va regrupa paisprezece expoziții personale, care pun în balanță tradiția și rigoarea documentară cu cele mai importante subiecte ale momentului, cadrele spontane cu experimentele de compoziție. Baia Mare a oferit fotografiei naționale personalități puternice și talente unice, care au marcat viata cultural-fotografică a României din ultimii 20 de ani. Continuînd această strălucită tradiție, orașul devine, începând cu acest an, o gazdă bună pentru cele mai interesante și relevante forme de limbaj fotografic. Manifestare de o amploare

fără precedent pentru regiune, Salonul European de Fotografie Baia Mare deschide dialogul despre puterea narativă și proiectivă a fotografiei către noi audiențe și noi spații, aducându-i împreună pe: Petruț Călinescu, Cristian Crisbășan, Dan Ioan Dinescu, Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Mihai Grigorescu, Tony Melvin, Ioana Moldovan, Olah Laszlo Tibor, Alexandru Paul, George Popescu, Hajdu Tamas, Oleg Tishkovets și Remus Țiplea.

COMFORT FOOD: MAȘINA TIMPULUI LA BAIA MARE. V-ați imaginat vreodată un restaurant în care chelnerii să fie interesați de amintirile care vă leagă de felul de mâncare comandat, pentru ca mai apoi să recreeze acest crâmpei dintr-un trecut idealizat, transpunându-l într-o operă hibridă mutidisciplinară, în care arta gastronomică este îmbogățită cu videoproiecții, elemente de actorie, fragmente de performance și, nu în ultimul rând, încununată de vedeta ultimilor ani în arta conceptuală, și anume cuvântul? Trei artiști din spațiul conceptual european lansează la Baia Mare, în perioada 8-11 septembrie, proiectul Confort Food Continuum, un performance muti-disciplinar, pornind de la o investigare psihanalitică, ale cărei rezultate combină artă culinară, cuvinte sau sunete, o practică artistic-social-poetică ce investighează limitele identității individuale și valențele produselor alimentare ca ambasadori culturali. Conceptul este realizat de Rareș Crăiuț, artist și cercetător care trăiește în Bruxelles, absolvent al Universității de Teatru și Film din București și masterand în Management Cultural la Bruxelles, alături de Xavier Gorgol – care studiază la prestigioasa Ecole de Recherches Graphiques din Bruxelles, și Mana Constantinescu, food stylist. Performance-ul din Baia Mare, care va fi găzduit de Casa Schreiber, este deshis publicului în fiecare zi, de la 10.00 la 13.00, începând de miercuri, 7 septembrie, când va avea loc lansarea oficială a acestui proiect.

BAIA MARE, ÎN CĂUTAREA EUROPEI. Lucas de Man, artistul olandez aflat „în căutarea Europei”, ajunge în premieră în Maramureș, la invitația Fundației „Baia Mare 2021”, pentru un spectacol Lego Theater, care va avea loc în data de 10 septembrie, de la ora Y, la Teatrul Municipal din oraș. Europa fierbe. În crize identitare, inegalitate socială, valuri de migrație, terorism sau fascism. Preocupat de aceste definiții, Lucas de Man și-a început călătoria prin Europa în iunie 2015, în încercarea de a înțelege sensul și destinația acestei perioade de tranziție, pentru a cerceta coordonatele actuale ale unui continent care se redefinește și pentru a identifica posibilele soluții pentru crizele contemporane. Însoțit de un jurnalist, de un dramaturg și de o echipă de filmare, artistul olandez a trecut, pe durata a 30 de zile, prin 17 orașe din opt țări, investigând problemele actuale cu care se confruntă diverse comunități, temerile lor și ideile referitoare la rezolvarea acestora. Rezultatul acestor cercetări, rezumat într-un concept de teatru avangardist, va fi prezentat în Baia Mare, oraș care și-a reafirmat viziunea europeană și își definește rolul și importanța în structurile continentale.

CELE MAI BUNE VINURI ROMÂNEȘTI SE ÎNTÂLNESC LA BAIA MARE. Sprințare sau viguroase, înveselite de toamnă și purtându-și cu fală medaliile căpătate în concursuri internaționale, cele mai bune vinuri românești și-au dat întâlnire la Baia Mare, pentru cea de-a doua ediție a Festivalului de Vin și Gastronomie, care va avea loc, în perioada 10-11 septembrie, în complexul La Fontana. Cu arome de toamnă bogată, le vin în întâmpinare bucătarii, în tandem cu micii producători, care aduc mierea aurie, sau oierii, cu putinele de brânză rotofeie, care ascund comori din cele mai gustoase soiuri. În acest an vor fi prezenti la

festival 15 producători de vin, membri ai Organizației Sommelierilor din România, partener oficial al festivalului. Istorii romantice sau adevărate aventuri pasionante, poveștile vinurilor românești și ale cramelor care le găzduiesc vor fi spuse, astfel încât lumea să le știe faima și fala, înainte de a le testa caracterul și puterea. Festivalul își deschide porțile în fiecare zi la ora 12.00 și își așteaptă vizitatorii până la ora 22.00.

SELECȚIE DE EXCEPȚIE PENTRU NORTH WEST FEST, PRIMUL FESTIVAL INTERNAȚIONAL DE JAZZ DIN BAIA MARE. Jazz fusion și alte genuri hibride, vigoare etno înnobilată cu cele mai pure sunete ale jazz-ului european contemporan, alături de alte experimente acustice inedite vor anima Piața Cetății din Baia Mare vineri, 9 septembrie, de la ora 19.30, în deschiderea North West Fest, un Festival Internațional de Jazz organizat de Fundația ArtePlus, în parteneriat cu Primăria Municipiului Baia Mare și Logmark Solutions. Festivalul, manifestare aflată la prima ediție, propune, în perioada 9-11 septembrie, trei zile de muzică bună, demonstrații de virtuozitate variind, în rafale, de la etno la progresiv, proiecte gândite în buna tradiție a jazz-ului autentic, aplaudate, de-a lungul vremii, în principalele festivaluri de gen europene.

ARISTOTELES WORKSHOP, LA BILANȚ. Cea de-a XI-a ediție a atelierului internațional de film documentar Aristoteles Workshop, cel mai important eveniment de profil din spațiul central european este găzduit anul acesta în premieră de Maramureș, la inițiativa Fundației „Baia Mare 2021”. Ediția de anul acesta Aristoteles Workshop se va închide cu o seară de gală găzduită, pe 23 septembrie, de la ora 18.00, de Teatrul Municipal din Baia Mare. În cadrul evenimentului vor fi vizionate cele patru filme documentare realizate, vreme de o lună, la Surdești, un sat aflat lângă Baia Mare, povești din Maramureșul ascuns, găsite și redate de cei 12 cineaști, din Marea Britanie, Bosnia, Italia, Finlanda și România, invitați să participe anul acesta la cursurile Aristoteles Workshop. În cadrul galei urmează să fie făcut bilanțul unei perioade de căutări și explorări artistice, vitală pentru cineaștii aflați la început de carieră, dar, totodată, și pentru inițierea de parteneriate internaționale care să susțină candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii, precum și pentru promovarea Maramureșului ca destinație și gazdă pentru industria internațională de film.

Despre Autor

Articole asemanatoare