Serată de excepție la Pitești, “Eminescu, jurnalistul”

IMG_5811În premieră, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a pornit la începutul acestui an, un turneu prin țară, cu manifestări dedicate poetului național, sub formă de serate „Eminescu,jurnalistul”.
Primul popas l-au făcut membrii UZPR în Argeș, la Pitești, într-un spațiu al cărții și aI publicisticii, la Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu”. Aici, într-un spațiu generos, cald, (într-o seară geroasă de început de făurar), cu oameni cu aplecare pentru viața și activitatea (mai ales jurnalistică) a lui Mihai Eminescu am făurit multe și în același timp atât de puține. După 3 ore de aduceri aminte, pot spune că a fost ceva de genul”anii tai se par ca clipe,clipe dulci se par ca veacuri”,exact ca în versurile din “O rămâi” ale poeziei marelui poet.
De amintit faptul că pentru Mihai Eminescu, presa a fost o tribună şi o modalitate de luptă civică, patriotică, morală şi naţională.
Astfel, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România continua și anul acesta, nu numai la București, suita de serate „Eminescu, jurnalistul” cu evocările dedicate Conştiinţei Naţionale din perspectiva dimensiunii ziaristice a creaţiei eminIMG_5817esciene.
La Pitești, moderatorul evenimentului, desfăşurat în parteneriat cu Federaţia Societatea Civilă Românească şi Revista „Cronica timpului” a fost poeta şi jurnalista Rodica Subţirelu, iar sufletul acțiunii a fost Constantin Băjenaru.
Expunerile profesorului dr. George Ene, dipl. ec. Petre Răcănel, prof. Lucian Costache, George Rotaru, istoric, Constantin Băjenaru, prof. și jurnalistul Vasile Ghițescu din Argeș etc.s-au împletite armonios cu momente artistice, gen partituri pianistice, romanţe, recitări,prezentări ale unor lucrări de artă. Au fot alături de public Corina Vlad-Diaconescu, Mariana Filipescu, Constantin Samoilă, Nana Mararu, Ştefana Băjenaru, Eva Moga.
De asemenea, a fost lansat nr.IMG_5821 25/2017 al revistei Cronica Timpului, proaspăt ieșită de sub tipar.
Mesajul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România a fost transmis de preşedintele acesteia, Doru Dinu Glăvan.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă aflăm că “Perioada istorică în care Eminescu și-a desfășurat activitatea este cea a domniei regelui
Carol I, supranumit „Întemeietorul”, pe care radicalul Eminescu îl poreclise „îngăduitorul”, pentru a-și exprima rezerva față de politica împăciuitoristă cu care regele german încerca să asigure un echilibru politic între toate forțele din cele două mari tabere, conservatoare și liberală.
Nucleul principal al activității de jurnalist politic a lui Mihai Eminescu s-a desfășurat timp de șase ani în perioada 1877-1883, laIMG_5837 cotidianul Timpul, organul oficial al Partidului Conservator, unde în 1880 și 1881 a fost redactor șef. Ocazional a colaborat cu articole politice sau pe teme culturale și la alte reviste sau gazete ale epocii, în perioada 1870-1877 publicând în Albina, Familia lui Iosif Vulcan, Federațiunea, Convorbiri literare, Curierul de Iași. Convingerile sale erau în linii mari în acord cu cele ale conservatorilor și în special cu ale fracțiunii junimiste, condusă de P.P. Carp și Titu Maiorescu. Totuși, în articolele sale și-a exprimat adeseori părerile proprii, care nu corespundeau întotdeauna liniei oficiale a partidului, ceea ce a provocat proteste și nemulțumiri din partea unor conservatori. Datorită implicării sale afective în evenimentele politice și datorită conștiinciozității sale în îndeplinirea obligațiilor de redactor, oboseala și dezamăgirile acumulate în cei șase ani au avut o contribuție importantă la declanșarea crizei maniaco-depresive din iunie 1883[1].
IMG_5854Într-o scrisoare, referindu-se la munca repetitivă pe care o făcea în redacția gazetei Timpul, unde trebuia să transforme în știri fluxul sosit pe telegraful agenției de presă Havas, actualmente Reuters, poetul scria „Bat telegramele Havas, arză-le-ar focul să le arză!”. Era perfect conștient că potențialul său creativ se risipește în aceea muncă intelectuală de natură inferioară, el fiind obligat să-și asigure existența și să întrerupă șantierul său spiritual, fiind complet lipsit de resurse materiale și neprimind niciun fel de stipendiere din partea statului roman”.

 P.S.
Cum o fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte, vă invit să priviți câteva dintre acestea.

Constantin PAȘOL
Jurnalist Radio România / Membru UZPR

Foto: Marius Motreanu- Biblioteca “Dinicu Golescu” Pitești

Despre Autor

Articole asemanatoare