default-logo

SERATA EMINESCU JURNALISTUL

Adaugat pe 20 Sep 2016
De :
Comentarii oprite

serata-logoÎntr-un anunţ transmis pe 9 septembrie, domnul Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) a afirmat: Se reiau seratele ” Eminescu, jurnalistul „.
Reproducem aici textul anunţului:
”După două luni de vacanţă de vară, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România vă invită la noi întâlniri în cadrul seratelor sala-serataEminescu , jurnalistul .
Locul acestora este cel tradiţional, la Institutul Cultural Român din Bucureşti, de pe Aleea Alexandru nr. 38. Data desfăşurării, tot tradiţional, a doua zi de luni, din fiecare lună, iar ora începerii este aceeaşi, adică 18,00.
Luni 12 septembrie 2016 sunteţi invitaţi de moderatorul evenimentului, poeta şi jurnalista Rodica Subţirelu, redactor şef al revistei Cronica Timpului, la audierea unor teme interesante, prezentate pe afişul Seratei, iar finalul manifestării cuprinde şi momente muzical-umoristice, sperăm agreabile, oferite de membrii trupei Teatrul Nostrum .
Vă aşteptăm cu interes şi drag. Luni seara.”
În ziua de 12 septembrie la ora18, o după-amiază de vară târzie, sala primitoare a Institutului Cultural Român din Bucureşti a găzduit o nouă întâlnire Eminescu jurnalistul.
Continuă astfel parteneriatul iniţiat cu doi ani în urmă de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi redacţia revistei Cronica Timpului cu Institutul Cultural Român din Bucureşti.
În calitate de redactor şef al publicaţiei Cronica Timpului şi de membră a UZPR, doamna Rodica Subţirelu a fost moderatorul întâlnirii.
corina-diaconescuNe-a fermecat cu stilul său liric, caracteristic, de poetă romantică.
Primul invitat, domnul prof. univ. dr. Nicolae Vasile de la Politehnica din Bucureşti, a impresionat auditoriul cu expunerea Analiza epistemologică a creaţiei jurnalistice la Mihai Eminescu . Nu este singurul studiu pe care autorul l-a dedicat operei marelui poet.
În introducere, domnul prof. univ. dr. Nicolae Vasile a explicat demersul său: “A încerca să facem o analiză ştiinţifică a ceva din creaţia geniului naţiei române, prin metodele interdisciplinare, specifice epistemologiei moderne, nu este o blasfemie, ci un demers normal, care cred că ar fi fost şi pe placul său, având în vedere că i-au plăcut și incursiunile prin ştiinţele exacte, având chiar nişte premoniţii uimitoare legate de ceea ce ulterior avea să se cheme teoria cuantică a luminii. Mihai Eminescu a fost fascinat de fizică şi matematică, fiind conştient de o evoluţie convergentă a ştiinţelor exacte şi a celor umaniste într-un viitor când acestea se vor sprijini reciproc într-o transdisciplinaritate eficientă.
Teoriile la care mă voi referi, şi care vor fi instrumentele analizei propuse, sunt , în ordinea apariţiilor acestora, Teoria Entropiei, Teoria Sistemelor şi Teoria Constructală”.
În continuare, domnul Ovidiu Zanfir a oferit publicului o incursiune in istoria jurnalismului. Momente importante din evoluţia acestui domeniu, începând cu antichitatea, au fost puse în relaţie cu modul cum jurnalismul reflectă societatea românească de azi.
A fost o bună ocazie pentru a medita asupra locului şi rolului important pe care jurnalistica îl ocupă în viaţa noastră.
În publicistica sa, Eminescu s-a ocupat de evenimentele politice şi de laturile vieţii sociale şi culturale ale epocii sale.
Pentru că domeniile sănătăţii şi al educaţiei s-au situat printre preocupările lui Eminescu, domnul prof. univ. dr. Ion Gherghina s-a referit în expunerea Domniei Sale la următorul n-vasile-si-rodicaaspect: Prin sănătate şi educaţie spre prosperitate.
În intervenţia sa domnul prof. univ. dr. Ion Gherghina a adus în faţa publicului câteva date mai puţin cunoscute din biografia generalului Carol Davila, organizatorul sistemului medical românesc de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Momente importante din viaţa şi activitatea lui Carol Davila au fost ilustrate cu imagini inedite.
Eminescu a iubit natura. Imaginea toamnei ce se instalează peste tot, a fost
evocată liric în cadrul seratei de actriţa Doina Ghiţescu, care, cu vocea sa inconfundabilă, plină de sensibilitate, a interpretat cântecul De ce nu-mi vii, cu acompaniament de pian.
În încheierea evenimentului, Daniel Neguţ şi Geta Heimerl din trupa Teatrul Nostrum, au interpretat sceneta comică Blaky Boy.
Momentele muzicale – piese clasice, tangouri şi creaţii contemporane – au fost susţinute la pian de semnatara acestor rânduri.
În calitate de moderator, doamna Rodica Subţirelu a punctat trecerea de la un subiect la altul prin comentarii şi citate extrase din operele unor autori celebri.
Fiecare invitat din program a primit o diplomă de participant la Serata Eminescu.
Pe data viitoare !

CORINA VLAD DIACONESCU

Despre Autor

Articole asemanatoare