default-logo

SRI minte în scandalul supravegherii totale a românilor. ONG: Reacția Serviciului confirmă suspiciunile noastre

Adaugat pe 10 Aug 2016
De :
Comentarii oprite

sri logoProiectul Serviciului Român de Informaţii a dat naştere la reacţii aprinse din partea organizaţiilor non-guvernamentale de profil. Asociația pentru Tehnologie și Internet, cea care a avertizat în nenumărate rânduri despre manevrele prin care SRI plănuieşte un control în masă al cetăţenilor, spune că răspunsul primit din partea SRI vine să confirme suspiciunile pe care asociaţia le făcuse publice cu câteva zile în urmă, informează HotNews, citat de B1 TV.

Unul din punctele care a tensionat spiritele între Serviciul Român de Informaţii și ONG-uri este cel privind măsurile implementate pentru modernizarea şi eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală.

Conform Asociației pentru Tehnologie și Internet, SRI ignoră complet faptul că Ministerul Finanţelor Publice nu poate să aiba acces direct la datele MAI, acest lucru fiind deja declarat ilegal de către Curtea Europeană de Justiție. Cu alte cuvinte, proiectul SRI SII Analytics va ocoli prevederile legale privind mai multe regulamente, dar şi legea privind protecția datelor cu caracter personal.

Mai mult, conform răspunsurilor SRI, algoritmii prin care se vor efectua procedurile de căutare corespund unui întreg sistem informatic asemănător unei mega baze de date. Specialiştii SRI spun, în comunicatul de presă transmis organizațiilor, că instituțiile statului vor putea accesa informațiile integrat, rapid și eficient, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic și procedural.

ApTI susţine că în locul sistemelor diferite şi neuniformizate, căutările se pot face doar într-o bază de date comună, iar centralizarea acestor informaţii este posibilă prin folosirea unor copii ale bazelor de date cu care operează instituţiile amintite. Sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente.

Întrebările fundamentale rămân:

proiectul va aduce datele tuturor cetățenilor într-un singur loc, fără posibilitatea reală de control. Cum se împacă aceasta cu legile României ți ale Uniunii Europene?
– ce caută echipamentele și software-ul de interceptare în proiectul ce ține de eGuvernare?
– ce caută soluția de recunoaștere facială în proiectul ce ține de eGuvernare?
– ce caută SRI în eGuvernare, în general, și în acest proiect, în special? Era o organizație eligibila?

b1.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare