default-logo

The Wall Street Journal: Trei riscuri majore pentru România care vin atât din interior, cât și din exterior

Analistul Simon Nixon vorbește într-un editorial intitulat „Criza românească testează valorile europene”, postat în The Wall Street Journal, despre situația actuală din România privind lupta anticorupție și deciziile guvernului care au scos sute de mii de oameni în stradă.

„Extinderea spre Est a Uniunii Europene a fost întotdeauna un joc de noroc. Pariul a fost dacă fostele țări comuniste din Europa de Est și Centrală ar putea avea aceeași tranziție spre democrație liberală, susținută de respectul pentru statul de drept, pe care au avut-o statele din sudul Europei în anii ’80.
La urma urmei, un proiect european construit pe baza unor țări care își pun la comun suveranitatea nu poate supraviețui dacă membrii săi nu împărtășesc aceleași valori de bază”, scrie analistul.

Apoi Simon Nixon vorbește despre cum guvernul Grindeanu a dat o ordonanță de urgență care au declanșat cele mai mari proteste de la căderea comunismului până în prezent. Despre această decizie.

„Oficialii de la București neagă orice sugestie că încercarea de modificare a Codurilor Penale prin ordonanța 13 – care a declanșat cele mai mari proteste de la înlăturarea dictaturii comuniste încoace – a fost o încălcare a valorilor europene.

Guvernul insista că OUG 13 a vrut, de fapt, sa pună legislația privind abuzul în serviciu în acord cu deciziile Curții Constituțional.

Dar atât modul în care ordonanța a fost adoptată – la orele serii, fără consultare și fără avizele necesare, cât și conținutul ei – care a mers mult mai departe decât ceruse CCR, i-au convins pe multi că adevăratul scop al Guvernului era să îi scape de răspunderea în fața Justiției pe unii lideri ai PSD, printre care Liviu Dragnea, care riscă să meargă la închisoare pentru abuz în serviciu.”, scrie în The Wall Street Journal.

Simon Nixon argumentează că o concluzie care ar putea fi trasă după evenimentele din ultimele zile din România ar putea fi că „amploarea protestelor e o dovadă a faptului că politica românească s-a maturizat și că societatea civilă este puternică și bine organizată”. De asemenea, analistul a prezentat 3 riscuri la care ar putea fi supusă România în ultima perioadă.

„Chiar și așa, există trei motive pentru care o schimbare de direcție nu poate fi exclusă.
În primul rând, puțin se îndoiesc că PSD, care își are originile în Partidul Comunist, nu va încerca din nou să își scape liderii acuzați de corupție de procese. Până la urmă, aceasta a fost a treia încercare din 2012 până acum.

De asemenea, criticii sunt îngrijorați și de folosirea știrilor false de către posturile care susțin Guvernul pentru a hărțui partidele din Opoziție și pe protestatari, spunând că acest fenomen este o dovadă a faptului că vechile obiceiuri politice mor greu.

În al doilea rând, stabilitatea economică nu poate fi luată de bună. Guvernul pune în aplicare un program populist, cu creșteri substanțiale în sectorul public și cu reduceri de impozite. Astfel de măsuri sunt de înțeles, însă estimările Executivului se bazează masiv pe o absorbție rapidă de fonduri europene, despre care criticii spun că e prea optimistă bazat pe experiența de până acum.

Mai mult decât atât, Guvernul a tăiat investiții și din zona de infrastructură. În mod incredibil, încă nu există o autostradă care să lege Bucureștiul de granița României cu Europa de Vest.

Al treilea risc în ceea ce privește transformarea României este extern. Eforturile României să își „europenizeze” economia și societatea fac parte dintr-un proiect vechi de aproape 150 de ani, când România și-a câștigat independența față de Imperiul Otoman.

Este un proiect care s-a bazat pe o puternică asistență externă ai a fost motivat parțial de o teamă viscerală față de Rusia, născuta din experiență brutală a dominației rusești.

Există un consens în România ca o implozie a UE ar fi un dezastru pentru țară, care ar fi privată de cea mai puternică sursă de asistență externă și ar fi din nou vulnerabilă în fața presiunilor Rusiei.

Totuși, nimic nu ar alimenta mai mult flăcările euroscepticismului în UE decat un asalt continuu al României împotriva valorilor europene” scrie editorialistul Wall Street Journal.

b1.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare