default-logo

Tradiții și SUPERSTIȚII de 1 Mai: Ce e INTERZIS să faci azi

Adaugat pe 01 Mai 2017
Comentarii oprite

De 1 Mai, romanii sarbatoresc „Armindenul”, simbol al vegetatiei care proteja recoltele si animalele. In traditia populara, acestei zile i se mai spune si „ziua pelinului” sau „ziua betivilor” si semnifica inceputul verii. Armindenul se serbeaza pentru rodul pamantului, ca sa nu bata grindina, impotriva daunatorilor, pentru sanatatea vitelor, vinul bun, oamenii sanatosi, prin petreceri la iarba verde, unde se mananca miel si cas si se bea vin rosu cu pelin.

1 Mai înseamnă, pentru oamenii de la ţară, sărbătoarea recoltei. „Armindenul”, aşa cum este cunoscută această zi în mediul rural, se celebrează ca pământurile să fie roditoare, să nu bată grindina şi plantele să înflorească frumos.

În dimineaţa zile de 1 Mai, oamenii trebuie să se spele cu rouă pe faţă pentru că aceasta simbolizează belşugul, bogăţia şi sănătatea. Ritualul trebuie făcut în primele trei zile din luna mai. Potrivit Adevărul.ro, Armindenul, una dintre cele mai complexe sărbători din calendarul popular românesc, cu multiple semnificaţii. Armindenul este considerat protectorul vegetaţiei, al animalelor, al holdelor semănate, viilor şi livezilor, precum şi al oamenilor.

Strămoşii noştri credeau că ziua de Armindeni e perfectă pentru a semăna pepenii, castraveţii şi fasolea. Şi pentru ca via să fie apărată de grindină şi insecte dăunătoare, ea nu trebuie muncită în sărbătoarea de Armindeni.

stiripesurse.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare