default-logo

Un an de la Adunarea generală de la Râmnicu Vâlcea

Adaugat pe 04 Apr 2017
De :
Comentarii oprite

Bilanțul UZPR, cel mai fast din ultimele decenii

Cu un an în urmă, la Adunarea Generală de la Râmnicu Vâlcea, UZPR trecea într-o nouă etapă, cu ambiții mari și proiecte de anvergură în numele ziariștilor români, dintre care cea mare parte s-au confirmat.

Adunarea Generală de la Râmnicu Vâlcea dezbătea și aproba, în martie 2016, un nou Statut și unele modificări de structură a conducerii; era începutul celei mai faste perioade din ultimii ani, cu realizări fără precedent pentru breasla jurnaliștilor.
Conducerea, semnificativ flexibilizată și orientată spre conectarea cu reperele contemporane ale mass-media, a continuat, cu eforturi sporite, demersurile pentru ceea ce poate fi considerat cea mai mare realizare în dreptul jurnalismului românesc profesionist: recunoașterea profesiei ca fiind una de creație. Începute în anul 2012 și continuate fără odihnă, aceste acțiuni triumfau în decembrie 2016, când s-au acordat primele Adeverinţe pentru jurnaliştii pensionari, membri ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, în vederea obţinerii indemnizaţiei suplimentare de 50% din valoarea pensiei. Era un moment cu adevărat istoric al breslei, iar în spatele lui stăteau zile și nopți de acțiune concertată, atragerea în acest proiect a unor instituții și personalități publice de prim rang, campanii de presă etc. Au fost alături de UZPR Academia Română, care menţionează că jurnalismul este activitate de creaţie atunci când este susţinut de deontologie, politicieni, oameni de cultură și de presă. În mod firesc, începând din primăvara anului trecut, sediul Uniunii a fost asaltat de ziariști, în special foşti membri, dar nu numai, cu toții dornici să se alăture instituției care a luptat neîncetat pentru drepturile lor legale, consolidarea prestanței și poziției lor în societate. Așadar, potrivit Statutului UZPR, se atestă ca jurnalist profesionist cel care dovedeşte 15 ani de activitate în profesie, cu ultimii cinci ani de fidelitate în organizaţie. A urmat o perioadă de efervescență la nivelul Secretariatului Tehnic, pregătirea Dosarelor pentru atestare profesională care au permis intrarea în drepturile de pensie suplimentară a colegilor noștri care au trudit zeci de ani pentru informarea publicului, făcând una dintre cele mai solicitante profesii.

Ferestre spre lume

Chiar dacă focusul conducerii centrale a fost în principal pe demersul de recunoaștere prin lege a calității de creatori a jurnaliștilor, alte proiecte și-au găsit loc pe agenda ultimului an, unele mai ambițioase decât altele. A fost reconfigurată pagina web a instituției, care astăzi se prezintă tot mai mult ca o legătură a jurnalismului românesc cu exteriorul, beneficiind de contribuția a numeroși colaboratori, atât din țară, cât și din Diaspora. O altă apariție editorială care a pornit cu dreptul și s-a consolidat neîncetat, reliefându-se ca un reper cu totul special în peisajul publicistic, este nou înființata Revistă „UZP”, dedicată în totalitate breslei și preocupărilor jurnaliștilor, oglindă internă și internațională a acestei nobile profesii. O altă publicație care s-a evidențiat încă de la apariție, cu 26 de numere în urmă, este „Cronica timpului”, revistă ce se remarcă prin ținută editorială și conținut aparte. În linia întâi a publicațiilor UZPR se află de asemenea revista „Detectiv cultural”, care și-a câștigat un binemeritat renume pentru standardul opiniilor exprimate.
Un proiect cu totul remarcabil, finalizat tot în anul 2016, a fost înființarea Editurii UZPR, deschisă în principal membrilor Uniunii, dar și altor personalități de ținută care doresc să îmbogățească patrimoniul cultural național cu operele lor, editate sub egida UZPR. La scurt timp, un eveniment de excepție stabilea standardele publicistice ale Editurii: lansarea volumului „Ambasadorii mei din Olimp”, semnat de cunoscutul om de cultură Mircea M. Ionescu. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor personalități de primă mărime, ca Ivan Patzaichin și Ilie Năstase.
S-a continuat și în anul trecut, cu mai mult aplomb ca niciodată, organizarea unei manifestări de tradiție, care a ajuns punct fix în viața culturală a Capitalei: Seratele „Eminescu, jurnalistul”. Acestea reprezintă locul de întâlnire perfect pentru personalități de calibru ale vieții spirituale, din Bucureşti, din țară și din străinătate, care leagă trecutul de prezent și proiectează apoi în perspectivă una dintre cele mai frumoase profesii din lume, jurnalismul, și marile nume consacrate, cele care au făcut istoria domeniului prin opere fără egal.

În numele jurnaliștilor români

Conducerea UZPR a lucrat fără oprire, din toate perspectivele posibile, pentru înalta recunoaștere și consolidarea renumelui UZPR în România și peste granițe. Aproape nu a fost eveniment notabil al breslei (Festivalul Internaţional „Mihai Eminescu”, de la Dumbrăveni, alături de importanţi academicieni şi personalităţi marcante din lumea culturii, „Congresul spiritualităţii românilor de pretutindeni”, de la Aba Iulia-Zlatna, cu o participare semnificativă a românilor din 38 de ţări etc) unde să nu se facă auzită vocea instituției. De la Cluj la Constanța și de la Sibiu la Curtea de Argeș, președintele Uniunii a dus peste tot mesajul jurnaliștilor.
În același răstimp plin de reușite s-a înregistrat și o sporire fără precedent a vizibilității UZPR peste hotare. Câteva repere majore au fost întâlnirea cu o delegaţie a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din China, discuţii pentru înfiinţarea unor filiale sau grupuri de jurnalişti la Ghiula, Ungaria, respectiv Viena (pe lângă cea de la Graz), afilierea unui grup de jurnalişti din Israel, discuţii pentru intrarea în UZPR a unui grup de jurnalişti de la Paris și din Serbia (Pancevo, Novi Sad şi Uzdin).
Mai mult ca niciodată, grație unei munci neobosite și unei dedicații constante, care merită toată recunoașterea, conducerea UZPR a reușit nu doar să îndeplinească așteptările membrilor săi, așa cum au fost ele exprimate la Adunarea Generală din urmă cu un an, ci și să le depășească. Iar viitorul acțiunii duse în numele jurnaliștilor români este cu atât mai ambițios.

Doru Dinu Glăvan
(revista „UZP” nr. 6)

Despre Autor

Articole asemanatoare