default-logo

Preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan a avut o întâlnire cu membrii Filialei din Bihor

Adaugat pe 24 Sep 2016
De :
Comentarii oprite

14455917_1291872044180134_1318264745_o-768x576Un bun început

Evenimentele toamnei au debutat promițător pentru Filiala Bihor a Uniunii Ziariștilor Profesioniști. În drumurile sale prin țară și prin Europa, domnul Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a poposit, marți, 20 septembrie, pentru câteva ore, la Oradea. O întâlnire îndelung așteptată de membrii filialei bihorene. Audiența, alcătuită din bordul filialei, din jurnaliști cu experiență și stagiu îndelungat în uniune, dar și din tineri intrați recent în filială, participarea la dezbateri a fost relevantă, în acest sens.
Expunerea domniei sale s-a centrat pe demersurile și activitatea laborioasă, desfășurată, cu simț de răspundere, de această asociație profesională de creație publicistică și utilitate publică.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România se preocupă constant pentru a găsi cele mai diverse și atractive modalități de promovare a creației jurnalistice. Dar și de a proteja profesiunea de jurnalist.
Prin legătura autentică cu instituțiile publice ale țării și cu structurile de vârf ale statului, stimulând creația jurnalistică, credibilizând această profesie, atât de importantă și de necesară într-o societate democratică civilizată, presupune nu doar satisfacții, ci și mari sacrificii. Mergând până la jertfa de sine, nu doar în teatre de operațiuni sau ca reporter de război, ci și în activitatea curentă, în preocuparea de zi cu zi de a aduce la lumină adevărul.
Edificator este, în acest sens, concursul anual, finalizat cu Gala Premiilor UZPR, dar și susținerea și editarea celor două reviste, cu frecvență lunară și trimestrială. Este vorba despre14453971_1291871960846809_547651706_o „Cronica Timpului”, al cărei director general este domnul Doru Dinu Glăvan și revisa „UZP”,realizată de domnul Benone Neagoe, secretarul general al UZPR.
Punctul de maxim interes al întâlnirii a fost legat de preocuparea și demersurile bordului uniunii pentru drepturile legitime ale membrilor săi. În context, o importantă victorie, repurtată, după eforturi îndelungate, se referă la aprobarea Legii privind indemnizațiile acordate jurnaliștilor, după perioada de pensionare, în anumite condiții. S-au ridicat probleme specifice legate de drepturile de autor, dar și de cuantumul cotizațiilor. S-a făcut lumină și în privința prezenței jurnaliștilor în spațiul public, în acțiuni de utilitate publică, altele decât cele strict jurnalistice. S-a discutat despre nevoia implicării filialei în parteneriate de promovare comercială.
UZPR este prezent și în presa on-line cu website propriu, deschis tuturor opiniilor.
Prezența sa în spațiul public este concretizată prin instituirea seratelor (reuniunilor ) „Eminescu jurnalistul”, desfășurate atât în București, cât și la filialele din țară. Esența creației jurnalistice a lui Mihai Eminescu a generat o altă lăudabilă inițiativă.
UZPR a înaintat Parlamentului României solicitarea ca ziua de 28 iunie să fie declarată „Ziua Ziaristului Român”. O zi cu profunde semnificații pentru orice ziarist profesionist: în data 28 iunie 1883, marele creator și jurnalist a fost eliminat din viața publicistică, după ce scrisese în Gazeta „Timpul” un articol dur, referitor la libertatea presei.
Concretizarea acestei inițiative ar putea constitui un reper deontologic esențial, cu accent pe valorile morale și creative ale jurnalismului românesc.
A fost o întâlnire informativă și de opinii, necesară și binevenită, în contextul în care, apartenența la această uniune de creație presupune corectitudine, respectarea unor decizii luate la nivel central, pentru derularea activității, fără sincope și fără tensiuni, dar și nevoia cunoașterii, de către fiecare membru al filialei, a reperelor profesionale și deontologice necesare, în exercitarea acestei nobile profesii.

Maria Vesa Aursulesei

Despre Autor

Articole asemanatoare