default-logo

Un membru al UZP premiat de Academia Română pentru cartea „Destine frânte”

Periscop - foto

La jumătatea lunii decembrie 2016, în cadrul unei festivități speciale și conform unor reguli stabilite de multă vreme, Academia Română a acordat premiile pentru lucrările publicate în anul 2014. Cu această ocazie, unul dintre premiile celui mai înalt for științific al țării, care a aniversat în 2016 împlinirea a 150 de ani de activitate în serviciul națiunii, a fost atribuit, la secțiunea Sociologie, colegului nostru Ioan C. Popa, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști și redactor șef al revistei „Periscop”, pentru lucrarea Destine frânte. Pagini despre românii din est (1917-1954). În cadrul ceremoniei de acordare a premiilor, laureații au fost felicitați de membrii Biroului de conducere al Academiei.
Despre această carte impresionantă, cum a fost prezentată la festivitatea de premiere, s-au scris la vremea respectivă numeroase articole și comentarii, inclusiv despre primirea deosebit de favorabil a acesteia de către românii din Republica Moldova și nordul Bucovinei. Reamintim cititorilor noștri câteva aprecieri cu care lucrarea a fost întâmpinată și în spațiul public din România:
„Literatura noastră de specialitate nu a dispus până la prezenta lucrare de o analiză temeinic fundamentată, din perspectivă sociologică, asupra mecanismelor şi instrumentelor de putere privind îndeosebi aparatul de represiune al regimului comunist”(academician Dinu C. Giurescu).
„ excelează prin capacitatea analitică de a pătrunde în spaţiul obscur al puterii de tip bolşevic. Sub toate aspectele, lucrarea mi se pare nu doar cea mai cuprinzătoare, dar şi cea mai originală contribuţie a sociologiei răsăritene şi general europene la studiul asupra comunismului” (prof. dr. Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române).
„O radiografie amănunţită a genezei şi a resorturilor intime ale maşinăriei comunismului, care aduce mărturii inedite privind impactul devastator şi mutaţiile dezastruoase produse de bolşevism şi regimul stalinist în spaţiul românesc” (conf. dr. Mihai Milca, SNSPA).
„Această carte, îndelung documentată și gândită…, depune mărturie pentru o idee fundamentală: puterea politică – benefică sau malefică – , așa cum s-a manifestat în secolul al XX-lea n-a putut, din fericire, să zdruncine din temelii morala elementară; dimpotrivă, destinele frânte au ajuns să semnaleze indestructibilitatea substanței umane, eternitatea, deocamdată, a condiției omului pe pământ” (prof.dr. Vasile Morar, Universitatea din București).
„Lectura acestor pagini, parcă impregnate de sudori reci și sânge fierbinte, devine revelatoare chiar și pentru oamenii din generația noastră, trecută și ea prin toate încercările veacului al XX-lea în care ne-am născut și ne-a fost dat să suportăm și apoi să învățăm a surclasa toate încercările, vicleniile, iluziile și decepțiile timpului… , exclama Tudor Arghezi” (Ion Brad, Cărțile prietenilor mei, 2014).
„… cartea scriitorului-sociolog Ioan C. Popa, Destine frânte, este, în principal, o lucrare științifică… Statistici, grafice, documente glăsuiesc despre genocidul la care au fost supuși românii din Bucovina și Basarabia, cu o ferocitate rar întâlnită… Autorul cercetează acest sinistru tablou al nimicirii condiției umane, cu sobrietatea chirurgului la o lecție de anatomie socio-umană” (Ion Andreiță, Bucureștiul literar și artistic, iulie 2016).

Redacția

Despre Autor

Articole asemanatoare

  1. Valentin Uban

    Felicitari autorului pentru premiul obtinut, lucrarea publicata si tema abordata. Este o invitatie la lectura unei asemenea carti de valoare.