Un nou număr al revistei Cronica Timpului

– martie 2017 –

În cursul lunii martie, a apărut nr. 26 al revistei Cronica Timpului, publicaţie de cultură, atitudine şi performanţă editată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, care se bucură deja de recunoaștere în spațiul românesc și nu numai.
Și în acest număr, publicația nu se dezminte, sumarul fiind bogat, conţinând rubrici de atitudine, ştiinţă, literatură, istorie, spiritualitate, evenimente, cultural-sociale, interviuri.
Se cuvine să descriem în câteva vorbe componența numărului amintit al Cronicii Timpului. Regăsim încă de la pagina a 2-a un interviu realizat de Rodica Subţirelu cu soprana Rodica Anghelescu, care declara: „Am o mare responsabilitate pe umerii mei, trebuie să nu dezmint încrederea ascultătorilor”.
Seratei Eminescu, jurnalistul, i s-a alocat pagina a 3-a, devenind o manifestare lunară care confirmă un parteneriat solid între Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, redacţia revistei Cronica Timpului și Institutul Cultural Român. Este o relatare despre celor două serate ale lunii februarie, una la biblioteca Dinicu Golescu din Piteşti, şi cealaltă la Institutul Cultural Român din Bucureşti.
Pagina a 4-a cuprinde un text intitulat În Panteonul naţiunii noastre unde lectorului i se aduce spre înștiințare despre primul eveniment organizat în 2017, de Filiala Bucureşti a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu din România. De fapt, este vorba de ceremonia religioasă dedicată celor celor două mari personalităţi tutelare ale istoriei poporului român, Nicolae Bălcescu şi Iuliu Maniu. Este un text care se îmbină fericit cu poemul lui Nicolae Dragoş, Manifest împotriva ucigaşilor de păduri.
Ajungem la pagina a 5-a, unde dipl.ec. Petre Răcănel, Preşedintele Federaţiei Societatea Civilă Românească dezvoltă într-un text, intitulat Patriotismul eminescian, un model de urmat. „ A fi patriot nu este un merit, ci o datorie de onoare!” tema patriotismului. Referindu-se la concepţia lui Mihai Eminescu, domnia sa scrie: „patriotismul nu este numai iubirea faţă de pământul pe care te-ai născut, ci, mai ales, respectul şi dragostea faţă de trecut şi de tradiţii, fără de care nu există iubire de ţară şi de viitor.”
Universitarul Gabriel I. Năstase evocă la pagina a 7-a personalitatea unui mare cercetător şi inventator în domeniul forajului petrolier din România, Andrei Drăgulănescu.
În continuare, Cronica Timpului publică la pagina a 9-a, articolul semnat de Monica Duşan intitulat „Sărbători şi tradiţii la sfârşit de iarnă”, fiind practic o invitație în spaţiul hunedorean, când sunt organizate evenimente deodesibite în spațiul rural odată cu venirea primăverii.
La paginile 10 şi 11, Sorin Lory Buliga relatează despre manifestările cultural-artistice dedicate lui Brâncuși, organizate la Peştişani-Hobiţa, anul acesta fiind organizate în perioada 17-18 februarie 2017.
La pagina a 12-a, criticul şi istoricul literar Sultana Craia semnează eseul „Naraţiunile insolite şi realismul fantastic”, dedicat volumului Serile la Vultureşti, Nuvele şi amintiri sentimentale de Mihail Diaconescu, reliefând arta sa epică din mai multe perspective: descriptivă, analitică, comparatistă şi estetică.
La pagina a 15-a, scriitorul şi compozitorul Marin Voican-Ghioroiu ne invită la un dialog cu maestrul Gheorghe Zamfir, sugestiv intitulat „Crezul lui Gheorghe Zamfir”.
Putem citi la pagina a 17-a două recenzii propuse de Constantin Băjenaru la volumele de poeme („Lumini târzii”, Editura Tiparg, Piteşti 2016 şi „Picături de rouă”, Editura Tipo Moldova, Iaşi, 2017) semnate de Dan Drăgoi și de Dinu Moraru despre volumul „Amurgul viselor” de Florian Laurenţiu Stoica.
La pagina a 18-a, la rubrica „Galeria cu prieteni”, acum realizată de Ionel Stoica, lectorul va putea parcurge rânduri despre un mare sportiv român Mihai Leu.
Doritorii de artă plastică vor fi la rându-i invitați să admire câteva reproduceri ale unor sculpturi realizate de Constantin Sinescu la finele publicației.
În paginile Cronicii Timpului mai putem citi alte articole pe teme diverse: despre antreprenori şi manageri autohtoni, Warao, o regiune din Venezuela care, prin cultură şi tradiţie, aparţine patrimoniului umanităţii, o evocare despre Mihaela Ursuleasa, reportaje sportive etc.
Vă așteptăm la lectură.

CORINA VLAD DIACONESCU

Despre Autor

Articole asemanatoare