default-logo

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC ÎN CIPRU

Două filme de excepție au putut fi vizionate la Zilele Filmului Românesc în Cipru (2-3 iunie 2017). Evenimentul a avut loc în incinta Fundaţiei Artos, aflată în centru Nicosiei, începând cu orele 20:00.
În data de 2 iunie a fost proiectat filmul “ORIENT EXPRES”, regizor Sergiu Nicolaescu, iar în data de 3 iunie, filmul “CASA DIN VIS”, regizor Ioan Cărmăzan.
Evenimentul cultural l-a avut ca invitat de onoare pe Prof. Univ. Dr. Ioan Cărmăzan, regizorul care și-a asigurat un loc în „primul raft” al istoriei filmului românesc.

Deschiderea evenimentului s-a făcut cu interpretarea primei strofe a Imnului României de către domnişoara Irini Pericleous, fostă elevă a Şcolii Româneşti din Nicosia.
Prezentatorul serii, dl. Sorin Hermon a dorit să mulţumească tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment: Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, Institutul Cultural Român, Ambasada României la Nicosia, Alianţa Românilor din Cipru, în special dnei. Christina Christodoulou Todea şi dlui. Ioan Cărmăzan.
“Primul pas a fost făcut… urmează mai multe, în care să încercăm să realizăm un Festival al Filmului Românesc în Cipru”, a declarat regizorul Ioan Cărmazan. El a povestit spectatorilor câteva întâmplări din culisele filmului „Orient Expres”, film la care a fost co-scenarist.
Filmul inspirat din romanul “Prințul”, autor Tudor Teodorescu-Braniște a fost apreciat de toţi cei prezenţi. Din păcate, nici în a doua seară, prezenta românilor iubitori de film nu a fost foarte mare.
Al doilea film, “Casa din Vis”, inspirat din nuvela “Ningea în Bărăgan” a lui Fănuş Neagu a reuşit să atragă atenţia spectatorilor prin interpretarea de excepţie a actorilor Gheorghe Dinică, Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele.
Felicitări organizatorilor, în special dnei. Simona Simionescu, care a reuşit să aducă filmul românesc în Insula Afrodiei!

(Veronica Ivanov, Cipru)

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*