default-logo

MOLIFTELE SFÂNTULUI VASILE CEL MARE, PUTEREA BINELUI ASUPRA DIAVOLULUI

Cei care beneficiază de aceste rugăciuni trebuie să treacă printr-o perioadă de pregătire, mai exact, trebuie să țină post și să se spovedească. În urmă cu ceva timp, moliftele erau citite pe 1 ianuarie.

În prezent, Biserica a renunțat la această practică considerând că perioada nu este adecvată. Moliftele sunt citite în zilele de post sau când este săvârșită Taina Sfântului Maslu.

Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți sfinți ortodocși. Se spune că toate relele dispar prin forța sa. În scrierile religioase el este caracterizat ca fiind dumnezeiasca albină a Bisericii lui Hristos.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice în 1 ianuarie anul 379, la vârsta de 50 de ani. Sfânta Liturghie care îi poartă numele poate fi ascultată numai de zece ori pe an.

Despre aceste slujbe se spune că sunt foarte puternice, ele putând vindeca boli grave sau alunga spiritele rele. Nu orice preot se încumetă să le citească pentru că și din partea sa este necesară o pregătire. Post negru cu trei zile înainte de citire.

În data de 1 ianuarie 2017, preoții au primit ordin de la Patriarhie să nu mai citească Moliftele Sfântului Vasile în data de 1 ianuarie, considerând că este o perioadă nepotrivită.

Sfântul Vasile cel Mare a fost un teolog remarcabil, el punând bazele doctrine pentru cel de al doilea sinod ecumenic, ținut la doi ani după moartea sa.
El a pus bazele activității monahale, stabilind reguli stricte. Viața de ascet trebuia să aibă trei componente, sărăcia, obediența și castitatea.

Modelul său monahal a fost preluat de Sfântul Nicodim de la Tismana.

efemeride.ro

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.