default-logo

Trasee montane închise

În județul Argeș traseele montane care acced către creasta  Masivului Făgăraș, precum și traseul de creastă al munților: Făgăraș, Iezer, Piatra Craiului și Leaota sunt și vor rămâne închise. 

Pe versanți, sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de până la 70-80 de centimetri, peste stratul existent deja, înghețat, existând condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ. 

În urma viscolirii, s-au format troiene de 150-200 centimetri de zăpadă pulover, fără coeziune. În acest moment, riscul de avalanșă este de gradul 5 (foarte mare) la altitudini de peste 1800 metri și 4 (mare) sub această altitudine, fiind echivalent cu cod roșu

 Deoarece în aceste zile de început de an, vremea se va încălzi, se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni mari pe pantele cu orientare sudică, iar după căderea întunericului, pe versanții nordici. 

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul National Salvamont, formând 0SALVAMONT.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, ținând cont ca la ora 17:00 este întuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, pentru situaţiile în care ați putea fi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. De asemenea, trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar și numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.

   Constantin PAŞOL
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.