◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Început de an la Cenaclul Literar „Artur Silvestri” al Ligii Scriitorilor Români -30 ianuarie 2020

Așa cum, de fiecare dată, la început de an, președintele național al Ligii Scriitorilor, a anunțat apostolii Ligii Scriitorilor pe anul 2019. Al.Florin Țene, a subliniat că Iisus nu ar fi existat peste timp dacă nu ar fi fost apostolii care au dus mai departe învățăturile Fiului , așa și“apostolii “Ligii Scriitorilor români.Aceștia au fost nominalizați de președintele Ligii Scriitorilor: Iulian Patca, Gavril Moisa, Dan Teodorescu, Doina Drăgan, Paulian Buicescu, Ligya Diaconescu, Carmena Băințan, Vasilica Mitrea, Lucia Bibarț, Voichița Pălăcean Vereș, Radu Botiș, Corina Gherman, Mircea Dorin Istrate, Adrian Mitroi, Nicolae Cosmescu și Lucia Elena Locusteanu.

Ședința cenaclului a fost condusă de președintele Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români, scriitorul IULIAN PATCA. Aceasta fiind prima întâlnire din acest an, domnia sa a urat tuturor participanților un călduros „la mulți ani” care să fie după gândul și dorința fiecăruia și de asemenea a felicitat pe cei care poartă numele de Ion, Vasile și Grigore. În 30 ianuarie fiind prăznuirea celor 3 Ierarhi, în filială existând 8 persoane care poartă numele de Ion și 6 persoane cu numele de Vasile. Apoi a fost prezentat programul ședinței:

· informarea privind activitățile din decembrie-ianuarie

· cuvântul și recitalul de poezie al invitatului special-poetul VALER POPEAN precum și medalierea acestuia cu diploma „Virtutea Literară”

· propunerea pentru imnul diasporei

· anunțarea următoarei ședințe a cenaclului în 27 februarie cu lansarea cărții, romanul document –„Întoarcerea din cruciadă, viața poetului Radu Gyr între realitate și poveste” de Al.Florin Țene, iar în luna martie pe 27 martie va avea loc gala premiilor Ligii Scriitorilor Români.

Primul cuvânt a fost dat domnului președinte al Ligii Scriitorilor, scriitorul AL. FLORIN ŢENE care a anunțat apariția cărții domniei sale, un roman dramatic cu un studiu preliminar despre poezia lui Radu Gyr, victimă a comunismului, studiu redactat de scriitorul IONUŢ ŢENE care la ședința din februarie va prezenta cartea, împreună cu prof.Lucia Elena Locusteanu etc.

Apoi domnul președinte scriitorul AL. FLORIN ŢENE a anunțat apariția la Chișinău a „Enciclopediei scriitorilor români de pretutindeni” având ca autori pe academicianul Mihia Cimpoi și Traian Vasilcău unde printre cei 1200 scriitori prezentați apare și întreaga familie Țene.

        Așa cum, de fiecare dată, la început de an, președintele național al Ligii Scriitorilor, a anunțat apostolii Ligii Scriitorilor pe anul 2019. Al.Florin Țene, a subliniat că Iisus nu ar fi existat peste timp dacă nu ar fi fost apostolii care au dus mai departe învățăturile Fiului Domnului, așa și“apostolii “Ligii Scriitorilor români.Aceștia au fost nominalizați de președintele Ligii Scriitorilor: Iulian Patca, Gavril Moisa, Dan Teodorescu, Doina Drăgan, Paulian Buicescu, Ligya Diaconescu, Carmena Băințan, Vasilica Mitrea, Lucia Bibarț, Voichița Pălăcean Vereș, Radu Botiș, Corina Gherman, Mircea Dorin Istrate, Adrian Mitroi, Nicolae Cosmescu și Lucia Elena Locusteanu.

Precum a intrat în tradiție, scriitorul Al.Florin Țene a prezentat și comentat cărțile primite de la scriitorii din țară:

· Al. Florin Țene-„Întoarcerea din cruciadă-Viața poetului Radu Gyr între realitate și poveste”

· Ana Cristina Popescu din Caransebeș-„Chipul din ceață” , „Din tiparnițele presei” și „Frunze pe ramuri de os”

· Ana Ionița Popescu-„Cântece de leagăn”

· Corina Matei Gherman-„Trecere”

· Doina Drăguţ-„Gânduri de lumină”

· Dora Alina Romanescu-„Demon și înger”

· Dumitru Gălăţan Jieţ din Petrila- „Cine sunt momârlanii? »

· Elena Căpăţînă-„Psaltirea iubirii”, „Sunt un punct…și vreau să fac politică”, „România e frumoasă”, poezii pentru copii și „Joaca-i fără vârstă”

· Ilie Frandăş-„Alte puncte de vedere -articole și comunicări”

· Ion Nălbitoru-„Zătreni-file de legendă-„antologie, vol.1/2019

· Iustinian Gr. Zegreanu-„Mic tratat de deflorare …intelectuală-compendiu de zegrenisme- II”

· Lucia Elena Locusteanu-„Și-au purtat cu demnitate crucea”, „Trecând prin timp” și „Lecturi subiective, vol II-proză și dramaturgie”

· Maria Filipoiu-„Pelerin pe Calea Luminii, 101 sonete creștine”

· Mihai Ganea-„Ultima trecătoare”, poeme

· Milian Oros-„Caut…poezii și povestiri”, „Femeia din vis” și „Întoarcerea în timp”

· Nicolae Vălăreanu Sârbu-„Femeia de ploaie” și „Pe acoperișul unui veac”

· Oana Frenţescu-„Refugii în albastru”

· Onel Mihalache-„Poezii cu rimă și fără rimă scrise din suflet pentru suflete…”

· Paulian Buicescu-„Omagii scriitorilor slătineni”

· Ștefania Kory Calomfirescu-„Cercetări și contribuții în tulburările neuropsihologice din infarctul cerebral”

· V. Umbreanu-„Surpriza carantinei” și „Salvate din tornadă”

· Valer Popean-„60 de ani. Oare totul e poveste?”

· Valeriu Popean- „Și macii plâng de dorul tău”

· Vasile Bele- „Graiul în Chiuzbaia-expresii locale”

· Vasile Bele, Cristina Bele și alții-„Vasile Boiciuc-Rogneanu-rapsod popular. Horitorul de pe Valea Ronişoarei”

· Violeta Bobocea-„Simfonia dorului”-poezii și „Seninătatea personajelor lui Marin Preda”

reviste

· „Antologia Ligii Scriitorilor Filiala Iași-Moldova-Continuitate”

· „Clipa literar artistică-I ziar din Călimănești”

· „Cuvântul argeșean”-revistă literară septembrie 2019

· „Litera 13”-revistă manifest nr.21/2020 trim.I

· „Mărturii maramureşene”-nr.1 decembrie 2019

· „Popas Jurnalistic și literar”-artistic nr.1 decembrie 2019

· „Porțile Nordului” revistă internațională de cultură și civilizație editată de Asociația Culturală Porțile Nordului nr. 11-12/2019 Baia Mare

O completare interesantă a adus-o scriitorul IULIA PATCA care ne-a anunțat că i s-a publicat într-o revistă maghiară 6-8 poezii în romană dar și traduse în maghiară.

O altă intervenție a fost a domnului GAVRIL MOISA care a pus problema prezenței la cenaclu, având 38 de filiale și atâtea reviste și cărți publicate nu este admis să se desfășoare ședința în fața doar a 30 de participanți, concluzionând că e nevoie de găsirea unei soluții pentru remedierea situației.

A fost menționată și participarea „Ligii Scriitorilor” la depunerea de coroane la bustul lui Eminescu în ziua comemorării acestuia la 15 ianuarie.

De asemenea a fost menționat scriitorul AL. FLORIN ŢENE care a fost răsplătit cu Marele premiul al Uniunii Ziariștilor Români de Pretutindeni, dedicat revoluției din decembrie.

În plan se are în vedere alcătuirea unei antologii cu toți membrii Filialei Cluj, cei 88 de membri plus 17 decedați care au scris peste 3300 cărți.

Apoi domnul AL. FLORIN ŢENE a prezentat personalitatea marcantă a poetului VALER POPEAN acordându-i medalia „Virtutea literară” pentru întreaga activitate a dânsului. În 1919 poetul Valer Popean a fost considerat poetul anului de către „Uniunea Mondială a Poeților” iar în noiembrie 2019 la „Festivalul Internațional de poezie Odisei” a fost premiat cu trofeul festivalului. Pe lângă aceste premii a mai primit și altele împreună cu multe aprecieri ca semn de înaltă prețuire fiind considerat un poet al sufletului și iubirii, un poet cu un talent deosebit. Membrii Filialei Mureș din care acesta face parte au primit alte 12 premii la concursuri naționale și internaționale.

A urmat cuvântul poetului VALER POPEAN, născut la Iernut în județul Mureș de la 18 ani participând la cenacluri literare, primul fiind condus de Marin Sorescu. 34 dintre poeziile sale i s-au pus pe note muzicale. Multe dintre ele se găsesc și pe youtube. Din recitalul dânsului amintim poeziile:

„Te-aș îmbrăca în flori”, „Și macii plâng de dorul tău”, „Când tace clopotul în sat”, „Dintre corăbii rătăcite”, „Balada Sabinei, fecioara”, „Dincolo de mâine”, „Întoarcere la albastru” și o poezie dedicată lui Eminescu întitulată „Lui Eminescu”.

„Când veșnicia -ncet coboară

Sub teiul sfânt ce-l ocrotești,

Lumina ta ne înfioară

Și călăuză-n timp ne ești.”

Un alt poet al cenaclului nostru, domnul MOLDOVAN i-a dedicat o poezie domnului VALER POPEAN, un crez al poetului iar domnul Vasile Gădălin i-a scris un catren.

A urmat ultimul punct al întâlnirii literare , aprobarea versurilor pentru imnul diasporei române a cărei muzică a fost compusă de domnul doctor MIHAI GANEA și versuri dr.Augustin Ostace din Germania . Domnia sa, prezent la ședință a ecranizat filmul cu versurile propuse împreună cu muzica, proiectând imnul și luând legătura telefonică cu domnul AUGUSTIN OSTACE din Germania care a compus versurile. Rezultatul final a fost că ar mai trebui umblat un pic la text și făcut unele modificări.

Înainte de sfârșitul ședinței, doamna profesoară LUCIA-ELENA LOCUSTEANU a prezentat marii scriitori născuți în ianuarie-Eminescu, Slavici și Caragiale.

Mulțumim prezidiului, celor care au luat cuvântul precum și participanților la cenaclu. Reamintim că la viitoarea ședință din data de 27 februarie la orele 17 la Cercul Militar din Cluj-Napoca se lansează celebrul roman al scriitorului Al.Florin Țene”Întoarcerea din cruciadă-viața poetului Radu Gyr între realitate și poveste “ cu o prefață-studiu de scriitorul dr.Ionuț Țene.

Liliana Derevici

Un comentariu pentru “Început de an la Cenaclul Literar „Artur Silvestri” al Ligii Scriitorilor Români -30 ianuarie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *