default-logo

Grecia propune „căi juridice” pentru migranții africani

UE trebuie să analizeze posibilitatea de a oferi statelor africane un nou regim de rute organizate de migrație legală, alături de cooperarea între ambele părți în ceea ce privește securitatea și gestionarea controlului la frontieră, a declarat prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis.
Noile „căi juridice” ar putea include prevederi în parteneriatele UE pentru talente lansate recent, precum și programe de formare și schimb de studenți. Ar putea fi, de asemenea, extinse acordurile bilaterale de migrație, de tipul Spaniei și Italiei cu Maroc, Tunisia și Senegal, pentru lucrătorii sezonieri.
Mitsotakis a remarcat, de asemenea, că este necesară o cooperare mai strânsă între țările africane și Europa, pentru returnarea migranților care nu sunt eligibili pentru statutul de azil, adăugând că țările africane trebuie să coopereze mai mult atunci când vine vorba de readmisia persoanelor care nu au dreptul de ședere. in Europa. „Trebuie să fim clari, atât țările europene, cât și cele africane, că trebuie să condamnăm în cei mai stricți termeni orice încercare de a folosi migranții în scopuri geopolitice”, a adăugat el.
Cu aceeași ocazie, președintele ruandez, Paul Kagame, a cerut o resetare a dezbaterii privind migrația.
Problema a revenit în prim-plan cu puțin timp înaintede un summit crucial UE-Uniunea Africană, în care liderii speră să finalizeze schița unui „parteneriat strategic” între cele două blocuri.
În timp ce marea majoritate a fluxurilor migratorii din Africa sunt intra-africane, numărul de migranți care încearcă să treacă în Europa a crescut din nou în 2021.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*