◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Jurnaliștii anticorupție din Ucraina, în centrul unei potențiale schimbări uriașe

„Pot reprezentanții puterii din această țară, în care un sfert de teritoriu este deja în ruine, să trăiască luxos?”, s-a întrebat a scris Mykhailo Tkach, jurnalistul din Ukrainska Pravda, care a devoalat o afacere cu iz de corupție din Ucraina.

Recent, Kievul a avut parte de o serie de demisii sau demiteri la vârf. Iar titlurile presei angajate sunt profund incomode pentru guvernul ucrainean. De la invadarea țării de către Rusia, în februarie 2022, Zelensky a devenit un simbol internațional, a fost lăudat pentru rezistența și mâna sa fermă. Dar rapoartele despre corupție sunt de natură să alarmeze capitalele occidentale, care au trimis sume uriașe de bani în Ucraina pentru a contrabalansa catastrofa economică a războiului.

În acest context, este important să ne amintim cine a descoperit acuzațiile de corupție ucraineană: jurnaliștii ucraineni și militanții anticorupție.

Bihus.info a fost fondat de Denis Bigus, un jurnalist de investigație care a găzduit emisiunea de televiziune „Banii noștri”. Bigus a devenit cunoscut pentru prima dată la nivel internațional pentru că a ajutat la înființarea YanukovychLeaks, un site web care a ajutat la descoperirea finanțelor fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici – liderul pro-Moscova demis în 2014, care a lăsat în urmă un conac cu o grădină zoologică privată și o colecție de mașini de lux. Bigus a lucrat și la Ukrainska Pravda, o organizație de știri online fondată pentru prima dată în 2000, care a atras atenția pe scară largă pentru activitatea sa de investigație. Acest post a condus și raportarea care a dus la una dintre demisiile de la vârful puterii Ucrainei, punctează The Washington Post.

Yuriy Nikolov, un alt jurnalist ucrainean cunoscut, de la publicația Mirror of the Week, a oferit dezvăluirile care au forțat o altă demise, după ce a relatat despre un recent contract de achiziție, de 350 de milioane de dolari, care a inclus produse alimentare de bază la prețuri puternic umflate.

Aceasta înseamnă doar zgârierea suprafeței. Jurnaliştii ucraineni care lucrează pentru unitatea de investigare a Radio Europa Liberă/Radio Liberty au dezvăluit, de asemenea, numeroase acuzaţii de corupţie oficială în Ucraina, forţând demisia unui judecător de la Curtea Supremă a Ucrainei.

Nu doar jurnaliştii descoperă corupția. Grupuri nonprofit ucrainene, cum ar fi binecunoscutul Centru de Acțiune Anticorupție, și-au condus propriile investigații și solicită reforme. Între timp, după răsturnarea lui Ianukovici în 2014 și descoperirea ulterioară a corupției pe scară largă, Kiev a înființat Biroul Național Anticorupție al Ucrainei. Acest organism are mandatul de a investiga și pregăti cazuri împotriva persoanelor suspectate de greșeală – așa cum s-a arătat în acest weekend, când a supravegheat o operațiune prin care a fost arestat ministrul adjunct al infrastructurii, Vasily Lozinski, pentru că ar fi luat mită de 400.000 de dolari pentru achiziționarea unui echipament.

În multe privințe, lupta împotriva corupției din Ucraina este împletită cu războiul – atât de mult, încât Bigus însuși a părăsit jurnalismul pentru a se oferi voluntar în lupta împotriva Rusiei anul trecut și acum operează drone pe frontul de sud.

Combaterea corupției este o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, așa că dacă Ucraina, care până nu demult a fost considertă un rai al corupției, este într-adevăr capabilă să controleze problema, asta ar putea marca o adevărată schimbare, ce îi are în centru pe jurnaliști și pe militanții anticorupție, adaugă publicația americană. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *