◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Site-urile de știri rusești independente, cu jurnaliști în exil, citite de milioane de ruși

În spațiul media al Rusiei, presa autohtonă este complet captată de stat. Milioane de oameni sunt „hrăniți” zilnic cu o propagandă extinsă. Și funcționează. Un larg consens în interiorul Rusiei îl susține în continuare pe Putin și nefericita sa campanie din Ucraina. Dar, potrivit The Guardian, presa autentică n-a murit.  Există o minoritate de jurnaliști curajoși, care încearcă să facă diferența, publicând știri independente și credibile pentru publicul de acasă. Nu este ușor. Au fost blocați, interziși, hărțuiți și alungați din Rusia, condamnați ca „agenți străini” și declarați „indezirabili”, iar finanțatorii și cititorii lor au fost amenințați. Acești profesioniti curajoși stau în exil, lipsiți de personal, de agenți de publicitate și de venituri, dar nu duc lipsă de cititori.

Site-urile web de știri independente, cum ar fi Meduza și Holod, afirmă că încă ajung la milioane de browsere unice în Rusia, datorită site-urilor web oglindă, rețelelor private virtuale (VPN) care pot evita cenzorii și canalelor greu de blocat, precum e-mailul și Telegramul.

„Am vizitat redactori la Riga, ca parte a unui proiect al Fundației Guardian, pentru a compara note și a oferi sfaturi despre cum se poate finanța jurnalismul independent. Editorul-șef al Meduza, Galina Timchenko, mi-a spus că a fost ca un joc de pisica și șoarecele: de fiecare dată când venea cu un nou mod de a distribui știri în Rusia, autoritățile îl închideau. Și totuși, Meduza a susținut încă aproximativ 2,5 milioane de browsere unice lunar în Rusia anul trecut…”, punctează Mark Rice-Oxley, pentru publicația britanică. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *