◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Postul Paștelui 2020. Când începe și ce rol are Postul Mare

Postul Paștelui 2020, denumit si Postul Mare, la ortodocși începe astăzi, 2 martie, si se încheie pe 18 aprilie. Acesta durează 40 de zile si este cel mai aspru dintre posturile de peste an. Postul Mare precede Praznicul Învierii lui Iisus Hristos. Pastele ortodox este celebrat anul acesta pe 19 aprilie. Postul Catolic a început în urma cu o săptămână, pe 24 februarie, iar Paștele Catolic este pe 12 aprilie. Ce trebuie sa stii despre Postul Mare, cât durează si ce este interzis cu desăvârșire sa faci. 

Postul creștin nu se reduce la felul si cantitatea mâncării consumate, ci are o semnificație mult mai profunda. Postul nu este doar ce nu mâncăm, postul sporeşte hrana spirituală, spun preoţii şi cărturarii. Postul trupesc trebuie să fie însoţit de post sufletesc. „Postul trebuie sa fie luminat, consimtit de buna voie, nu cu ciuda, ci sa fie ca o bucurie. Nu un post cu ciuda sau tinut de frica, pentru ca atunci stomacul resimte postul ca pe o mare suferinta, iar mintea culege numai matraguna si numai rautati. Dumnezeu nu vrea un astfel de post. Postul e inainte de toate despre infranare. Pentru ca daca nu mananci de dulce, dar mananci de post mai mult decat trebuie si mananci si o mancare foarte bine gatita, acela nu mai este post”, spunea părintele Sofian Boghiu, pictor bisericesc, fost stareţ al mânăstirii Antim.

Postul este de origine şi instituire divină, de aceea îl găsim practicat din vremuri străvechi, întâlnindu-l aproape în toate religiile şi la toate popoarele.

Postul Paştelui se parcurge fără consumul de carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, de Buna Vestire şi de Florii, comparativ cu postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la peşte.

Continuare pe realitatea.net

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *