default-logo

Obiceiuri de primăvară (foto) … în colecția Muzeului Presei „Sever Bocu”din Jimbolia!

Muzeul Presei „Sever Bocu”, după cum sugerează și denumirea acestuia, colecționează presa în diferitele ei apariții: ziare, reviste, almanahuri, calendare, publicații cu caracter oficial ș.a. Acestea acoperă o vastă arie de domenii și tematici: literatură, cultură, istorie, artă, medicină, sport, industrie, modă etc.

În definiția dată de Vinos Sofka termenului de muzeologie regăsim ideea conform căreia aceasta studiază o relație specifică a omului cu realitatea tocmai prin intermediul colectării, conservării, cercetării și, mai apoi, valorificării cu ajutorul documentării realității și diseminării informațiilor dobândite.

Astfel, colecția muzeului presei poate reprezenta un loc unde generațiile se întâlnesc prin mijlocirea ziarelor, publicul putând fi parte a unei realități pe care o descoperă printre filele publicațiilor, creându-se în acest fel o punte între generația prezentă și generațiile trecute. Însă trebuie făcută mențiunea că amprenta pe care și-o lasă prezentul asupra presei tipărite (dar nu în exclusivitate) va deveni o realitate pe care generația viitoare o va putea accesa.

Muzeul presei păstrează, prin intermediul colecției sale, mărturii și momente din istorie. Așadar, parte din evenimentele referitoare la trecutul omenirii sunt accesibile publicului, așa încât memoria și identitatea comunității este prezervată. Or, dacă astfel de dovezi nu ar fi existente, evenimentele s-ar șterge din memoria colectivă, ceea ce ar putea duce la repetarea unor greșeli prezente în istorie.

Asemenea muzeologiei, Muzeul Presei „Sever Bocu” este caracterizat de interdisciplinaritate date fiind multiplele domenii pe care le abordează presa. Interdisciplinaritatea conferă publicului ocazia de a se conecta la specificul unor realități dintr-un anumit moment, prezervându-se în acest fel memoria și moștenirea.

Muzeul Presei „Sever Bocu” este o instituţie unicat în ţara noastră, deschisă în 2007 din iniţiativa şi cu eforturile poetului Petre Stoica (1931-2009), cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Jimbolia.

 

Muzeul, cu o suprafaţă de cca 600 mp, poartă numele lui Sever Bocu (1874-1951), deoarece, în opinia iniţiatorului acestuia, „fruntaşul bănăţean a sintetizat la modul superlativ calităţile gazetarului (Tribuna – Arad, România Mare – Kiev, Vestul şi Voinţa Banatului – Timişoara), ale întregitorului de ţară, ale militantului politic”.

Cristina Dema

Foto: articole din colecția muzeului, ziarul Universul Literar din 1941

 

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.