◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Continuă declinul libertății presei din Albania

Libertatea presei a continuat să înregistreze un declin în Albania în 2021, deoarece guvernul și-a sporit controlul asupra fluxului de informații, în timp ce „acțiunile în forță” ale poliției au ridicat, de asemenea, îngrijorări, potrivit raportului din 2021 al Institutului Internațional de Presă.

Documentul consemnează acțiuni împotriva lucrătorilor media și unnumăr de 14 tipuri de alerte. „Libertatea presei în Albania a avut de suferit în 2021, din cauza preocupărilor legate de consolidarea în continuare a controlului guvernamental asupra fluxului de informații. Au fost înregistrate alerte referitoare la 24 de persoane sau entități media afectate”, se arată în raport.

Sunt menționate mai multe cazuri de violență a poliției împotriva lucrătorilor mass-media, o tendință care a crescut în ultimii ani. Aceasta au inclus doborârea jurnaliştilor la pământ, pentru a-i împiedica să filmeze, bruscări, să obstrucţionări, atentate la siguranța personală. În alte cazuri, cum ar fi cel al jurnalistului Ora News, Isa Myzyraj, au existat rețineri din partea securității unor oficiali.

Raportul mai menționează că hărțuirea online a jurnaliștilor a rămas un motiv de mare îngrijorare și că „jurnaliştii din Albania continuă să lucreze într-un climat extrem de dificil”, în special atunci când încearcă să acceseze informaţii, împiedicându-se capacitatea mass-media de a trage puterea la răspundere.

Printre exemplele menționate în document se numără înființarea unei agenții de informare și media centralizată, condusă de șeful de comunicații al prim-ministrului Edi Rama, care va centraliza toate fluxurile de comunicare și informații cu mass-media, precum și modul în care un alt consilier al premierului a primit conducerea consiliului de supraveghere a presei din țară, în ciuda apelurilor din partea UE și a organizațiilor media de a fi numit altcineva.

Restricțiile privind activitatea jurnaliștilor în Parlament și accesul acestora la parlamentari prin intermediul unor noi reguli au înrăutățit, de asemenea, mediul pentru libertatea presei în Albania.

Raportul evidențiază și cazuri în care procurorii au încercat să sechestreze serverele și dispozitivele jurnaliştilor care au publicat detalii despre o scurgere de date cu caracter personal ale a 910.000 de persoane, despre care se crede că ar fi venit de la o instituție de stat. Tentativa a fost oprită printr-o hotărâre extraordinară a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Albania se află în prezent pe locul 84 în Indicele mondial al libertății presei Reporters Without Borders, clasament în care a scăzut cu nouă locuri din 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *