◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Mesagerul de Covasna

„Tradiții și valori strămoșești, școala de ieri și de azi”, „Păpușile bunicii”, „Muzeul din școală”proiecte desfășurate de MNCR, în unități de învățământ din județul Covasna

În cursul lunii martie, angajații Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR), în parteneriat cu unități de învățământ din comunele Vâlcele, Sita Buzăului și Barcani, au implementat mai multe proiecte la care au participat elevi ai respectivelor școli, îndrumați de cadre didactice.

„Tradiții și valori strămoșești, școala de ieri și de azi” este cel mai recent proiect desfășurat la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din localitatea Barcani.

„În cadrul proiectului, în perioada 22-23 martie am organizat mai multe ateliere de scriere pe tăblițe la clasele din învățământul primar. Atelierele au fost coordonate de doamnele învățătoare: Pățea Laura, Stroie Tatiana și Marin Gheorghița. Materialele de lucru au fost asigurate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, prin intermediul muzeografului Florin Herțeg. 

Elevii au fost entuziasmați și curioși să încerce o altfel de scriere. Mulțumim cadrelor didactice pentru frumosul parteneriat și felicitări copiilor pentru participarea la activitate!”- se arată pe pagina de facebook a muzeului.

Și elevii Școlii Gimnaziale din Zăbrătău, comuna Sita Buzăului, au luat parte, cu entuziasm,  la  atelierul creativ intitulat „Păpușile bunicii”, precum și la proiectul cultural-educativ de voluntariat „Muzeul din școală”. Astfel, în cadrul atelierului „Păpușile bunicii”, elevii din ciclul primar, coordonați de învățătoarele Raluca Manuela Mircea, Mihaela Neagoe și Teodora Pisău, au confecționat păpuși pe linguri de lemn, din  materialele de lucru care au fost asigurate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, prin intermediul muzeografului Florin Herțeg.

În ce privește proiectul cultural-educativ de voluntariat intitulat „Muzeul din școală”, acesta a fost implementat de MNCR în parteneriat cu Primăria Sita Buzăului și Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din localitate, prin structura sa – Școala Gimnazială Zăbrătău, și a avut drept scop „descoperirea și promovarea valorilor tradiționale strămoșești prin implicarea elevilor în diverse activități legate de tradițiile locale, precum și receptarea frumosului din arta populară.”- potrivit organizatorilor. 

Astfel, în cadrul primei etape a proiectului, elevii din ciclul primar, coordonați de doamnele învățătoare, au pictat pe vase de lut, modele deosebite.

La începutul acestei luni, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Romulus Cioflec”‘ din Araci, a organizat mai multe ateliere creative dedicate zilei de 1 martie precum și celei de 8 martie. În cadru acestor ateliere, copiii talentați de la grădiniță și școala din localitatea Vâlcele „au meșterit cadouri minunate pentru mame și bunici”, în timp ce  elevii clasei a III-a B de la Școala Gimnazială din Araci, au realizat, cu mânuțele lor, și cu multe emoții, felicitări pe care au scris mesaje pentru mame, folosind tocul cu peniță și cerneală, ajutați fiind, și unii și alții, de către doamnele educatoare/învățătoare și de Ileana Sas, custodele Casei memoriale „Romulus Cioflec”.

Prin participarea la astfel de ateliere, toți cei implicați nu fac altceva decât să ducă mai departe frumoasele tradiții românești. Felicitări!

Maria CREȚU-GRAUR, membră a UZPR București

https://mesageruldecovasna.ro/traditii-si-valori-stramosesti-scoala-de-ieri-si-de-azi-papusile-bunicii-muzeul-din-scoala-proiecte-desfasurate-de-mncr-in-unitati-de-invatam/

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *