◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Apel din Congresul SUA pentru eliberarea jurnaliștilor etiopieni reținuți abuziv

Etiopia este îndemnată să-și respecte angajamentele internaționale față de libertățile de exprimare și de presă, eliberând jurnaliștii pe care i-a întemnițat. Apelul vine din partea a doi congresmeni americani, Adam Schiff, din California, și Mary Gay Scanlon, din Pennsylvania, care s-au alăturat susținătorilor libertății presei pentru a cere eliberarea imediată a jurnalistului Amir Aman Kiyaro, care a fost reținut timp de patru luni fără acuzații, relatează AP.
Etiopia, care a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU și este membră a Uniunii Africane, ar trebui să fie obligată să-l elibereze pe Kiyaro și pe alți jurnaliști, punctează Schiff și Scanlon.
Kiyaro, în vârstă de 30 de ani, un jurnalist video acreditat la Associated Press, a fost reținut în capitala Etiopiei, Addis Abeba, în condițiile stării de urgență a țării legate de război. Starea de urgență a fost ridicată, dar poliția federală susține că Kiyaro este acuzat că „slujește scopurilor” a ceea ce ei au numit „grup terorist”. Jurnalistul local Thomas Engida a fost arestat în același timp și se confruntă cu acuzații similare. Inspectorul de poliție federală Tesfaye Olani a declarat presei de stat că jurnaliștii au încălcat legea privind starea de urgență și legea anti-terorism a Etiopiei, iar încălcările ar putea duce la pedepse de la șapte până la 15 ani după gratii.
Cu toate acestea, Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU, atunci când a interpretat Pactul Internațional al Drepturilor Civile și Politice, pe care Etiopia l-a ratificat, a declarat în mod expres că jurnaliștii nu ar trebui să fie închiși pentru intervievarea unui membru al unui grup clasificat drept terorist. „Mass-media joacă un rol crucial în informarea publicului cu privire la actele de terorism și capacitatea sa de a opera nu ar trebui restricționată în mod nejustificat. Jurnaliştii nu ar trebui să fie penalizaţi pentru că îşi desfăşoară activităţile legitime”, spune decizia comitetului. „Kiyaro a fost reținut pe nedrept în Etiopia. Este clar că singura sa ofensă este munca lui ca jurnalist independent, care acoperă conflictul din Tigray și că a dezvăluit adevărul poporului etiopian”, susține în apelul său congresmanul din California.
Peste o duzină de jurnalişti etiopieni şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor au cerut eliberarea imediată a jurnalistului, iar susţinătorii săi au lansat o campanie pe social media: #FreeAmirAmanKiyaro.
„Îndemnăm guvernul etiopian să-l elibereze imediat pe Amir și să pună capăt detenției sale pe nedrept. Este clar că este vizat pentru jurnalismul său independent”, a spus editorul executiv al AP, Julie Pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *