◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

UZPR – regal editorial la Salonul de Carte

Evenimentul ce a debutat la Palatul Brătianu din București, prilejuind un festival al artei și culturii românești contemporane, la care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România are o contribuție de prim rang, a continuat și în ultima zi a lunii martie 2022.
Timpul mohorât, marcând o vreme capricioasă de primăvară, a contrastat puternic cu atmosfera efervescentă din spațiile ilustrei locații istorice, unde participanții au fost martorii unor lansări de carte, audiții muzicale, discuții aprinse pe marginea cărților prezentate cititorilor.
Ca de obicei, amfitrionul manifestării, domnul Ion I. Brătianu, a fost o gazdă primitoare, de o spontaneitate cuceritoare.
În deschiderea evenimentelor din ziua de 31 martie, au fost lansate cărțile apărute la Editura UZP, „Dimitrie Gusti. Ideile fundamentale ale dreptului presei. Studiu introductiv în problematica dreptului presei ” – pentru care prezentarea a fost făcută de doi dintre autori, Ioan C.Popa și Mihai Milca, „ Literatură și atitudine…” precum și „Poarta lunară” – având ca autor pe Ion Văduva, „Tokyo 2020. Jurnalist în pandemie” – lucrare scrisă de Adrian Fetecău.

Aducem în atenția cititorului un pasaj din „Cuvânt de încheiere. Un ABC al presei moderne” semnat de însuși Doru Dinu Glăvan, la finalul volumului ce îl prezintă pe Dimitrie Gusti:
„Textul savantului sociolog Dimitrie Gusti, pe care colegii noștri Ioan C.Popa, Mihai Milca și Neculai Trandafir, membri ai UZPR, l-au pregătit și îl aduc astăzi în atenția cititorului, se constituie într-un veritabil “ABC al presei moderne”, util deopotrivă tinerilor gazetari dar și maeștrilor consacraţi ai condeiului, profesorilor de la școlile de jurnalism și, desigur, tuturor celor interesați într-un fel sau altul de această nobilă profesie a ziaristicii.
Scrisă în anii 1905-1907, în timp ce se pregătea pentru al doilea doctorat în Germania, lucrarea lui D.Gusti dedicată dreptului presei surprinde atât prin volumul impresionant al materialului documentar utilizat și prelucrat (practic, întreaga legislație a presei, existentă la timpul respectiv, din Germania și Austria, Franța, Marea Britanie, Italia. Belgia, dar și din alte țări), cât și prin rezistența sa în timp, numeroase aspecte abordate fiind de o profundă actualitate”.

Evenimentul a oferit și un adevărat regal de simțire și sensibilitate artistică, având ca invitat pe maestrul Adrian Naidin, care a agrementat evenimentul cu melodii din propria sa creație. O emoție creatoare a invadat Palatul Brătianu și am fost martorul ocular al nașterii unui duet istoric – Ion.I.Brătianu și Adrian Naidin – ce au interpretat împreună o piesă născută ah-hoc pe versuri Ion I. Brătianu, muzică Adrian Naidin. Au cântat împreună un duet pe versurile publicate de domnul Brătianu în mai 2013 și muzică născută de maestrul Naidin, in acel moment, în fața mea:

Într-o zi,
Într-o noapte,
Vom fi iar împreună
Vom fi vis
Vom fi suflet curat
Vom fi iar împreună
Vom fi dor blestemat
Vom fi amintiri
Vom fi iubiri
Într-o zi,
Într-o noapte,
Vom fi dileme
Vom fi blesteme
Vom fi iar împreună
Într-o zi,
Într-o noapte,
Vom fi amintiri
Vom fi iubiri
Vom fi dileme
Vom fi blesteme

Mi-aș fi dorit să fi fost și tu, cititorule, în acel moment, martor al nașterii unui cântec la Palatul Brătianu! Și ce duet!
În completarea evenimentului cultural, îndrăgita actriță Doina Ghițescu, o prezență constantă la evenimentele marca UZPR, a recitat cu aplomb pasaje din lucrările lansate în cadrul celei de-a doua zile a regalului de carte de la Palatul Brătianu.

Tanța Tănăsescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *