default-logo

Gazete de altădată  -“Reschitzaer Zeitung” (“Ziarul Reșițean”)

Ziarul “Reschitzaer Zeitung”, Organ für soziale and kulturalle Interessen des Volkes (Organ pentru interesele sociale și culturale ale oamenilor),  tipărit la Reșița, începând cu anul 1887, este o publicație interesantă în peisajul jurnalismului românesc.

Anterior apariției acestei gazete, presa de limbă germană din această parte a României cunoaște un moment semnificativ prin publicarea în anul 1868, la Oravița, a gazetei locale ”Berggeist” („Spirit montan”), care a avut o remarcabilă continuitate până în 1940. În 1872 publicația apare cu numele „Orawitzaer Wochenblatt„(„Gazeta săptămânală a Oraviței”).

Reschitzaer Zeitung” apare concomitent cu ”Romänische Revue”, considerată prima revistă românească în limbă germană, menită a face cunoscută politica, economia, cultura și literatura țării noastre în lumea germanică.

Romänische Revue, cu subtitlul Politisch-lit[t]erarische Monatsschrift, a avut o apariție lunară, cu un tiraj mediu de 800-1000 de exemplare, fiind rodul inițiativei lui Corneliu Diaconovici, redactor șef, editor și director general (Budapesta- 1885, Reșița-1886, Viena -1889, Sibiu-1893).În perioada cât a apărut la Reșița, revista a apărut, de regulă,având 64 de pagini, cu un tiraj ce ajungea la aproximativ 1200 de exemplare, din care o treime se difuzau gratuit în străinătate.

În localitate va fi tipărit și săptămânalul „Reschitzaer Zeitung”, organ pentru interese locale, sociale și culturale.  Gazeta, editată cu titlul în diferite variante “Resiczaer Zeitung” (1887), “Reschitzaer Zeitung” (1922), “Reșița-er Zeitung” (în perioada interbelică),  a supraviețuit până în anul 1944. Apariția gazetei se datorează aceluiași om de inițiativă, gazetar prin excelență,  Corneliu Diaconivici.

Zilele acestea, având timp de reflecție din belșug, am găsit nimerit să revizuiesc unele înscrisuri pe care le-am primit drept moștenire de la familie. Astfel, între altele, am regăsit și numărul 79 al acestei gazete, apărut la 18 decembrie 1887, gazetă ce îl are redactor responsabil pe  Franz Kaurek, tipărirea având loc la tipografia Revistei Romänische Revue .

 Din numărul respectiv rezultă că publicația apare duminica, săptămânal.

Parcurgând sumarul acestui număr au atras atenția titlurile: pe prima pagină Die Bahnstrecke Oravicza-Anina (Linia de cale ferată Oravița-Anina),  Gründungsfest (Sărbătoarea Fundației), Feuilleton, Redactioneller Brief Tippchens an Bertrand de Born (Scrisoare editorială a lui Tipchen pentru Bertrand de Born).

Apoi pe pagina a doua citim articolul Johann Huss und das Konzil zu Konstanz, Historische Skizze von Bernhard Stolz (Johann Huss și Consiliul Constanței, schiță istorică de Bernhard Stolz), Chronik – Cronica Reșiței la 10 decembrie 1887, articolul cese continuă în paginile doi și trei.Tot pe aceeași pagină este publicat calendarul săptămânii 18-24 decembrie 1887 (Wochen-Kalender).

Ultima pagină a gazetei este dedicată anunțurilor și reclamelor. Apar aici titlurile:Metereologische Tabelle (Tabel meteorologic), Eisenbahn – Fahr – Ordnung, Resicza-Wien (mersul trenurilor Reșița-Viena și Viena-Reșița, începând cu data de 1 octombrie 1887), reclama medicală  a dr. Mahler din Hanovra pentru cazuri de Epilepsie precum șio alta adresată pacienților suferind de Asthma (Astm); Pentru turiști sau călători străini, la rubrica Hotel-Anzeige (Anunțuri hoteliere) Josef Kurz, hotelier în Timișoara face reclamă  Hotelului„ Vogel Strauss”.

Deasemenea ziarul prezintă oferta de vânzare de bilete de vapor, spre New-York și Philadelphia, cu conexiuni de cale ferată la toate stațiile de pe teritoriul Americii de Nord, prin agenția din Leipzig a lui Theodor Renie, precum și reclamă pentru transport marfă, prin compania Stückrath&Co din Hamburg.

Tanța Tănăsescu / UZPR

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.