default-logo

America Latină, sub spectrul crizei alimentare

America Latină şi Caraibe sunt ameninţate de o criză alimentară, o consecinţă a războiului din Ucraina, care relansează inflaţia într-o regiune ce nu a depăşit încă şocul pandemiei de coronavirus, a avertizat Programul Alimentar Mondial, relatează AFP. „Milioane de persoane ar putea fi afectate de sărăcie şi insecuritate alimentară dacă conflictul din Ucraina continuă”, a declarat Lola Castro, directoarea biroului PAM pentru America Latină şi Caraibe, cu sediul în Panama.
Cel puţin 9,3 milioane de persoane din regiune suferă de insecuritate alimentară şi această cifră ar putea „în cel mai rău caz” să ajungă la 13,3 milioane, potrivit unui comunicat al agenţiei ONU. „Preţurile la materiile prime şi energie au crescut (…) Creşterea inflaţiei la produsele alimentare ameninţă regiunea, unde mai multe ţări sunt foarte dependente de importurile de cereale, în special în insulele din Caraibe”, explică PAM.
Preţurile pe tona de produse de primă necesitate precum orezul, fasolea neagră, lintea şi uleiul au crescut cu 27% între ianuarie şi aprilie, şi cu 111% între ianuarie 2019 şi aprilie 2022, subliniază agenţia ONU.
Regiunea America Latină şi Caraibe „este deja afectată de COVID-19, de creşterea preţurilor şi de fenomenele climatice extreme”, a declarat Lola Castro.
PAM a lansat un apel internaţional pentru donaţii de peste 315 milioane de dolari pentru a acoperi costurile operaţiunilor sale destinate să ofere ajutor umanitar în regiune pentru următoarele şase luni.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*