default-logo

Scăderea emisiilor de carbon, insuficientă pentru stoparea schimbărilor climei

Numai reducerea emisiilor de dioxid de carbon nu va fi suficientă pentru a preveni schimbările climatice catastrofale, potrivit rezultatelor unui nou studiu. Cercetătorii de la Georgetown, Texas A&M, Duke și UC San Diego, SUA, afirmă că lumea trebuie să abordeze emisiile în creștere de poluanți toxici mai puțin cunoscuți chiar dacă temperaturile globale vor rămâne la niveluri sigure.
Poluanții includ metanul, agenți frigorifici cu hidrofluorocarburi, funingine neagră de carbon, smog de ozon la nivelul solului și protoxid de azot. Echipa de oameni de știință consideră că reducerea rapidă a emisiilor de carbon nu va menține temperaturile globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – un prag pe care oamenii de știință îl consideră sigur pentru umanitate. Dacă temperaturile cresc peste acest nivel, totuși, lumea ar putea traversa „puncte de răsturnare” periculoase și ireversibile, provocând daune uriașe mediului. De fapt, doar reducerea emisiilor de dioxid de carbon este puțin probabil să oprească creșterea temperaturilor globale cu peste două grade peste nivelurile preindustriale.
Studiul a constatat că alte gaze contribuie aproape la fel de mult la încălzirea globală ca și dioxidul de carbon. Cele mai multe dintre ele durează doar puțin timp în atmosferă, ceea ce înseamnă că tăierea lor încetinește încălzirea mai repede decât orice altă strategie de atenuare.
Până acum, importanța acestor poluanți non-dioxid de carbon a fost subapreciată atât de oamenii de știință, cât și de factorii de decizie politică și neglijată în mare măsură în eforturile de combatere a schimbărilor climatice.
Noul studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, afirmă că o concentrare exclusivă pe reducerea emisiilor de combustibili fosili ar putea duce la „încălzire slabă, pe termen scurt”. Acest lucru ar putea face ca temperaturile să depășească pragul de 1,5 grade până în 2035 și pragul de 2 grade până în 2050. În schimb, o strategie de reducere a emisiilor atât de dioxid de carbon, cât și de alți poluanți ar ajuta lumea să limiteze temperaturile la „cu mult sub” două grade peste nivelurile preindustriale și ar crește șansele ca planeta să rămână sub 1,5 grade încălzire.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*