◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Mesajele schimbate în pandemie de șefa Comisiei Europene și CEO-ul gigantului farmaceutic Pfizer, de negăsit

Mesajele text dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), și CEO-ul gigantului farmaceutic Pfizer, Albert Bourla, nu se găsesc nicăieri, a răspuns Comisia la acuzația de administrare defectuoasă venită din partea Ombudsmanului European. „Căutarea mesajelor text între von der Leyen și Boula nu a dat niciun rezultat”, a scris comisarul pentru transparență, Věra Jourová, în răspunsul său adresat Ombudsmanului, potrivit EURACTIV.
Mesajele text au fost trimise în timp ce UE negocia contracte de furnizare de vaccin împotriva COVID-19 și în timpul unei dispute cu rivalul Pfizer, AstraZeneca, dar Comisia a susținut că nu le-a „identificat”.
Publicația The New York Times a relatat pentru prima dată despre aceste texte în aprilie 2021. Aceasta a dus la o plângere adresată Ombudsmanului UE, Emily O’Reilly, care și-a exprimat verdictul clar pe 28 ianuarie, subliniind că la nivelul Comisiei Europene trebuie derulată „o căutare amplă a acestor mesaje”. „Modul restrâns în care a fost tratată această solicitare de acces public a însemnat că nu a fost făcută nicio încercare de a se identifica dacă există mesaje text. Acest lucru nu corespunde așteptărilor rezonabile privind transparența și standardele administrative în cadrul Comisiei”, a punctat O’Reilly, într-o declarație de presă.
După luni în care a amânat răspunsul, comisarul Jourová a declarat că nu au înregistrat astfel de mesaje text și că se consideră în conformitate cu legislația privind accesul la documente. Jourová a repetat un argument comun al Comisiei, conform căruia, dacă un document „nu conține informații importante”, este „de scurtă durată” și „nu intră în sfera de responsabilitate a instituției”, acesta nu este înregistrat.
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *