◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Universitatea Hyperion  la FIST 2019

Facultatea de Arte a Universității Hyperion a participat la Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru  (FIST 2019 ), ediția a VI-a, cu piesa de teatru „Spirit nelinistit”, comedie scrisă de Noël Coward, pe care studenții de la clasa Maia Morgenstern și Tache Florescu au jucat-o și pe scena Teatrului Evreiesc, la examenul de licență din acest an.

Organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, Teatrul Bulandra și Teatrul Metropolis, U.N.A.T.C., cu sprijinul ICR – Institutul Cultural Român, Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru (FIST 2019) având ca motto „Emotion in motion. Lumea se mișcă prin emoție“, s-a desfășurat în perioada  1 – 7 iulie  și a fost recomandat de nume mari ale scenei românești precum regizorul Andrei Șerban împreună cu actorii Marius Manole și Șerban Pavlu.

Cronica despre  spectacolul „Spirit neliniștit” sau despre hazul fantomelor – FIST 2019

„Studenții Facultății de Arte a Universității Hyperion au prezentat în FIST 2019 spectacolul „Spirit neliniștit”, o comedie scrisă de dramaturgul britanic Noël Coward, despre o ședință de spiritism cu efecte secundare.

În buna tradiție a pasiunii britanicilor pentru umorul… well, britanic și pentru lumea fantomelor, comedia prezintă pățaniile cuplului Charles (un romancier de succes) și Ruth Comdomine (soția lui) în urma organizării, alături de un cuplu de prieteni, a unei ședințe de spiritism cu excentrica Madame Arcati. Inițial, treaba este organizată doar spre amuzamentul secret al celor două cupluri și pentru ca Charles să capete inspirație despre spiritism pentru un roman la care lucrează. Ce se întâmplă de fapt e că Madame Arcati reușește cumva să o invoce și readucă în casa celor doi pe Elvira, prima soție a lui Charles, care a murit de tânără cu 7 ani în urmă.

Elvira se dovedește a fi un spirit la fel de răutăcios ca și atunci când era în viață. Inițial doar Charles o vede și o aude, ceea ce declanșează tot felul de probleme și certuri cu actuala soție, Ruth, care ajunge să creadă că Elvira chiar s-a întors abia când o vază începe să plutească prin aer și mobilele sunt mișcate de la locul lor.

Eforturile Elvirei de a îi tulbura căsnicia fostului soț, în speranța că el va reveni cumva la ea, culminează cu sabotarea mașinii lui Charles, însă în final Ruth este ea care se urcă la volan, are un accident și moare. Rezultatul: două fantome de fost neveste, ambele cu temperamente și toane deloc prietenoase față de Charles. Madame Arcati e neputincioasă, până când întâmplător Charles realizează că de fapt servitoarea, Edith, are capacități paranormale și a fost cea prin intermediul căreia Elvira și apoi și Ruth au putut veni pe capul lui, și tot cu ajutorul lui Edith le și trimite înapoi pe cealaltă lume.

Spectacolul realizat de studenții Universității Hyperion s-a hrănit substanțial din umorul destul de sec și pe alocuri negru al textului lui Coward. Isteriile, toanele și răbufnirile celor patru cucoane (cele două doamne Condomine, ulterior ambele „foste” neveste și actuale fantome + soția ușor entuziasmabilă a Dr Bradman + Madame Arcati cea cu capul prin alte sfere) au generat intense explozii de energie precum și sonore, iar duelurile verbale dintre Charles și cele două soții, precum și transele cu leșin ale lui Madame Arcati au punctat constant spectacolul.

Dincolo de inerentele ajustări necesare, tinerii actori au abordat cu curaj și intensitate această comedie – „ajutată” la reprezentația din cadrul FIST și de un mic incident cu răsturnarea unei mese, situație pe care actorii au reușit să o înglobeze amuzant în țesătura spectacolului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *