default-logo

Frontex, acuzată că a „acoperit” respingeri ilegale ale migranților

Agenția de frontieră a Europei, Frontex, a „acoperit refuzările” ilegale ale migranților de către paza de coastă elenă, atrag atenția mass-media, citând o analiză internă. Concret, o investigație a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) a constatat că Frontex, sub conducerea fostului director executiv Fabrice Leggeri, a fost complice la eforturile Greciei de a forța migranții și solicitanții de azil care traversau Marea Egee să se întoarcă în Turcia, scrie Der Spiegel. Raportul confidențial a fost văzut și de ziarul francez Le Monde și de instituția de investigație Lighthouse Reports. „În loc să prevină respingerea, Leggeri și oamenii lui le-au acoperit. Ei au mințit Parlamentul UE și au ascuns faptul că agenția a susținut chiar unele respingeri cu banii contribuabililor europeni”, notează publicația germană Der Spiegel.
Guvernul elen a negat în mod constant acuzațiile de respingere. Ministrul grec al migrației, Notis Mitarachi, le-a declarat jurnaliștilor: „Nu am citit raportul. Am citit rezumatul care nu dă vina direct pe Grecia pentru vreo faptă greșită. Avem dreptul să ne protejăm granițele. UE are dreptul de a-și proteja frontierele externe”
Vizitând birourile Frontex într-o călătorie oficială la Atena, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat: „Chiar dacă în mod clar nu pot verifica în detaliu ce s-a întâmplat în fiecare caz în parte… au existat respingeri care sunt incompatibile cu legislația europeană”.
Cei șapte ani ai fostului șef Leggeri în calitate de șef Frontex, marcați de repetate teme politice legate de sosirile de migranți în Europa, au coincis totuși și cu o sporire majoră a resurselor agenției. Frontex urmează să crească până la 10.000 de angajați până în 2027. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*