◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Hipnoza pe autostradă, o stare care te poate afecta și pe tine

Ai condus vreodată și ai ajuns la destinație fără să-ți amintești cum ai ajuns acolo? Nu, nu ai fost răpit de extratereștrii, pur și simplu ai experimentat hipnoza pe autostradă . Hipnoza pe autostradă sau febra liniei albe reprezintă o stare asemănătoare unei tranziții în care o persoană conduce un autovehicul într-o manieră normală și sigură, însă nu are nicio amintire cu drumul parcurs. Conducătorii care se confruntă cu hipnoza pe șosea se pot afla în această stare pe sute de kilometri.

Ideea de hipnoza pe autostradă a fost introdusă pentru prima dată într-un articol din 1921 precum „hipnotism rutier”, în timp ce termenul „hipnoza pe autostradă” a fost introdus în 1963 de GW Williams. Cercetătorii au observat că unii conducători auto par pur și simplu desprinși din această lume, în timp ce conduc mașina. Mai mult de atât, unele accidente păreau inexplicabile și din acest motiv, ideea de hipnoză pe autostradă a fost intens studiată.

Hipnoza pe autostradă versus oboseala la volan
Hipnoza pe autostradă este un exemplu al fenomenului de automatizare . Automatizarea este capacitatea de a efectua acțiuni fără a gândi conștient despre ele. Oamenii efectuează automat activități zilnice tot timpul, cum ar fi mersul pe jos, călărirea unei biciclete sau efectuarea unei activități învățate și practicate, cum ar fi mersul pe bicicletă sau în cazul acesta condusul.

Odată ce o abilitate este stăpânită, este posibil să o îndepliniți în timp ce vă concentrați asupra altor sarcini. De exemplu, o persoană calificată la conducerea unei mașini poate planifica o listă de produse alimentare în timp ce conduce. Deoarece fluxul de conștiință este îndreptat spre cealaltă sarcină, poate să apară amnezie parțială sau completă a timpului petrecut la condus. În timp ce condusul „pe automat” poate părea periculos, nu este sau cel puțin așa susțin psihologii.

De cealaltă parte, există o serie de șoferi care se urcă obosiți la volan și nu își mai setează creierul să devină alert la pericole. Starea de oboseală este cea mai periculoasă, pentru că atunci, atenția este la cotele ei minime. Cele mai multe accidente se petrec din cauza oboselii și nu a automatizării.

Cum să rămâi trezit la volan?
Evită anumite intervale orare
Atenţie la orele de risc: între 2 şi 5 dimineaţa şi 13-16, organismul este fiziologic în pauză. Da, suntem programaţi genetic pentru siesta şi somn. Sfat: evita să conduci la ora la care dormi de obicei!

Fă-ţi plinul de somn înainte să pleci!
Riscul de somnolenţă la volan depinde de calitatea somnului de dinainte. Dacă ai probleme de somn (insomnii), ai mare grijă! Ai şanse foarte mari să adormi la volan! Şapte nopţi consecutive scurtate cu 2 ore echivalează cu o noapte albă. Şi 17 ore de veghe corespund cu 0.5 mg de alcool în sânge.

Atenţie la muzică!
Ascultatul radioului sau a unei muzici lente oboseşte creierul. Cu cât eşti mai obosită, cu atât percepţiile tale scad şi sunetele devin astfel şi mai monotone, mărind riscul să adormi. Sfat: alege o muzică ritmată sau o emisiune de radio care chiar te interesează.

Fă o pauză la 2 ore!
Cu cât traseul este mai lung, cu atât se acumulează mai multă oboseală. Nu ezită să măreşti frecventa pauzelor. Dacă simţi că adormi în timpul uneia dintre pauze, culcă-te câteva minute. altă soluţie: mişcă-te, mergi, întinde-te ca să-ţi trezeşti organismul. Stimularea muşchilor relansează procesul de trezire.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *