default-logo

Centenarul Virgil Ierunca, sărbătorit la Craiova

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, gazda unei manifestări culturale de excepție, din seria celor ce vizează recuperarea valorilor create în afara granițelor țării, de reprezentanții exilului de după Al Doilea Război Mondial. Prilejul l-a constituit împlinirea a 100 de ani de la nașterea celebrului jurnalist și scriitor Virgil Ierunca, iar evenimentul în sine a fost lansarea a două tipărituri dedicate exilatului de la Paris: cartea Necunoscutul scriitor Virgil Ierunca, de Mihaela Albu și Dan Anghelescu și nr. 9 al revistei Antilethe, dedicat, în totalitate, lui Virgil Ierunca.

Organizarea evenimentului, în condițiile impuse de pandemie (desfășurarea a avut loc în curtea bibliotecii, cu distanțarea prevăzută de reguli) a aparținut Editurii Aius și Revistei „Mozaicul”, în colaborare cu Asociația Culturală „Carmina Balcanica” și Filiala „Tudor Arghezi” Craiova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Au participat aproape treizeci de persoane, printre care s-au aflat cadre didactice universitare și din învățământul liceal, scriitori, ziariști, oameni de cultură craioveni.

Domnul profesor Nicolae Marinescu, scriitor și director al Editurii Aius, a moderat manifestarea. Despre publicațiile lansate au vorbit autorii, prof. univ. Mihaela Albu și poetul Dan Anghelescu, precum și scriitorul Mircea Pospai, președintele Filialei UZPR. De asemenea, și-au exprimat opiniile scriitorii Puiu Răducanu și Ioan Șt. Diaconu.

Au fost subliniate aspecte mai puțin cunoscute din activitatea de scriitor a lui Virgil Ierunca, referitoare la perioada tinereții sale și contextul cultural al epocii, condițiile care au determinat plecarea din țară și începutul exilului, contextul cultural parizian în care a început să evolueze, publicațiile pe care le-a creat, activitatea literară și cea de jurnalist radio.

Virgil Ierunca s-a născut în 1920, în comuna Lădești, județul Vâlcea, cu numele de botez Virgil Untaru. La debutul literar  a semnat cu pseudonimul Virgiliu Angelli, apoi a renunțat la acesta, folosind numele sub care s-a consacrat, Virgil Ierunca. Plecarea sa din țară a fost în decembrie 1946, la Paris, unde, timp de șase decenii, a înființat reviste, a scris cărți și a desfășurat o intensă activitate la Radio France și la Europa Liberă. S-a căsătorit cu Monica Lovinescu, originară, după mamă, din comuna Crușețu, județul Gorj și au alcătuit împreună un remarcabil cuplu de jurnaliști de radio. 

Emisiunile lor au fost ascultate cu emoție de românii care „prindeau” pe ascuns „Europa Liberă” și au rămas în conștiința lor generice precum Povestea vorbei – pagini uitate, pagini cenzurate, pagini exilate, Teze și antiteze la Paris, Actualitatea culturală românească.

O bună parte din activitatea publicistică a lui Virgil Ierunca fost desfășurată în importante reviste ale exilului românesc, precum LuceafărulCaiete de dorRomânia muncitoareLimite și Ethos

Dintre cărțile sale, un puternic impact asupra publicului român au avut Fenomenul Pitești (Ed. Humanitas, 1990) și Antologia rușinii (Ed. Humanitas, 2009). 

Virgil Ierunca s-a stins din viață la Paris, în 2006, în vârstă de 86 de ani, iar la puțină vreme, în 2008, a decedat și Monica Lovinescu, în vârstă de 84 de ani.

 

Rodica Pospai Păvălan

Filiala UZPR „Tudor Arghezi”

Craiova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*