default-logo

Asociația Jurnaliştilor din Canada: „Atacurile la adresa profesioniștilor mass-media au atins un punct de vârf”

Totul pare să fie numai bun de atacat în mediul online când vine vorba despre jurnaliști – ce scriu, ce cred, cum arată, ce culoare a părului sau pielii au etc. etc. Este o tendință tulburătoare, de creștere alarmantă a atacurilor împotriva profesioniștilor din mass-media, care, potrivit președintelui Asociației Jurnaliştilor din Canada (CAJ), au atins „un punct de vârf”. CAJ informează că a existat o creștere a abuzurilor online și a urii îndreptate împotriva reporterilor în timpul Convoiului pentru Libertate din Ottawa. După ce protestele au încetat, spune că atacurile s-au transformat în ceea ce pare a fi o campanie online coordonată, la adresa femeilor jurnaliste, relatează ctnews.ca. Jurnalista Fatima Syed, care este și membru al consiliului CAJ, afirmă că făptuitorii folosesc e-mailuri criptate, cu mesaje din ce în ce mai amenințătoare: „Sunt îngrozită că șase dintre colegii mei au primit un e-mail în care scrie că fețele lor sunt pe un perete și că vor veni după ei”.
Într-o declarație recentă, ministrul Securității Publice, Marco Mendicino, a calificat ura, intimidarea și hărțuirea online a jurnaliștilor „în mod evident inacceptabile”: „Această tendință alarmantă reprezintă o amenințare nu numai pentru siguranța persoanelor implicate, ci și pentru independența presei, care este un pilon al democrației noastre”. Mendicino a spus că s-a întâlnit cu reprezentanți ai CAJ pentru a discuta ce sprijin poate oferi guvernul federal. Ministrul a mai spus că există planuri de întâlnire atât cu poliția din Toronto, cât și cu poliția din Ottawa, pentru a discuta răspunsul lor la preocupările reporterilor. „Este din ce în ce mai evident că abuzul online față de jurnaliști, în special femei, este o problemă deconcertantă pentru mass-media și pentru restul societății noastre. Bilanțul personal pe care îl au astfel de amenințări și ură este profund și poate provoca daune de durată uneia dintre instituțiile noastre democratice de bază”, a adăugat oficialul.
Doar în ultima perioadă, zeci de jurnaliști, preponderent femei, care scriu pentru publicații online și lucrează pentru radiodifuzori au raportat mesaje rasiste și misogine. Unii jurnaliști ripostează prin distribuirea mesajelor rasiste și sexiste pe Twitter, pentru a crește gradul de conștientizare a publicului. Alții au raportat abuzul la poliție, dar plângerile lor au fost minimalizate sau li s-a spus de către anchetatori că este puțin probabil ca autorii să fie găsiți. „Poliția trebuie să înceapă să-și facă treaba. Ne uităm la relativa impunitate cu care acești indivizi pot arunca această retorică plină de ură. Nu a existat niciun efort activ de a aplica nicio lege”, argumentează președintele CAJ, Brent Jolly. Potrivit asociației, femeile reprezintă mai mult de 52% din lucrătorii media din țară.
Într-o scrisoare deschisă adresată miniștrilor federali din departamentele de justiție, siguranță publică, patrimoniu și gen, împreună cu procurorul general al Ontario, asociația solicită acțiuni concertate pentru a proteja jurnaliștii. CAJ dorește un proces simplificat stabilit pentru raportarea urii, care să recunoască tiparele de abuz și, de asemenea, ca reclamanții să primească actualizări regulate cu privire la investigații. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*