default-logo

Legalizarea canabisului crește masiv consumul… și profiturile

Legalizarea canabisului recreațional a înregistrat o creștere a consumului cu 20%, potrivit unei noi cercetări privind experimentul rapid și riscant al Americii cu un drog care poate fi dăunător – și chiar mortal – pentru tineri, arată cercetătorii de la Universitatea din Minnesota. În timp ce militanții pro-cannabis au susținut că legalizarea nu va stimula consumul, deoarece canabisul de pe piața neagră a fost întotdeauna disponibil pe scară largă, cercetătorii spun că frecvența consumului în California, Colorado, Oregon și alte state care au legalizat utilizarea recreativă a crescut consumul. De asemenea, concluziile experților se adaugă temerilor că experimentul Americii cu legalizarea canabisului a dat naștere unei industrii de 30 de miliarde de dolari – în creștere – care aruncă pe piață produse din ce în ce mai puternice și care creează dependență.
Echipa din Minnesota a studiat aproximativ 3.500 de participanți din SUA, concentrându-se pe 111 seturi de gemeni identici – unul care trăiește într-un stat care a legalizat consumul de canabis în scopuri recreative, iar celălalt în care a rămas ilegal. Gemenii din statele prietenoase cu canabisul au înregistrat o creștere cu 20% a frecvenței consumului.
Experții citați de Daily Mail afirmă că legalizarea a dus la acceptarea acestui drog în ultimii ani, determinând mai mulți oameni să-l încerce. Stresul din cauza pandemiei de COVID-19 a crescut, de asemenea, numărul de utilizatori.
Studiul vine în urma sondajului anual al Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA), care a constatat că numărul persoanelor sub 30 de ani care consumă marijuana a atins niveluri record anul trecut. Dr. Nora Volkow, care a condus agenția timp de aproape două decenii, a declarat că consumul de canabis în rândul adulților tineri este o „îngrijorare” și a cerut cercetări „urgente” privind „riscurile potențiale pentru sănătate” pentru tineri.
Acum, canabisul rămâne ilegal doar în doar patru state – Idaho, Kansas, Carolina de Sud și Wyoming – cu 19 aprobând-o pentru uz recreațional pentru adulți și aproape fiecare stat deja adaugă uzul medicinal, de obicei pentru a trata durerea cronică.
În noiembrie, alte șase state – Arkansas, Maryland, Nebraska, Dakota de Nord și de Sud și Oklahoma – urmează să decidă dacă vor liberaliza utilizarea canabisului și a componentului său psihoactiv THC.
Kevin Sabet, fost consilier în domeniul drogurilor la Casa Albă și autor al cărții „Smokescreen”, o carte despre industria în plină dezvoltare a canabisului, a spus că noi studii dezvăluie falsurile argumentelor pro-canabis din deceniile trecute: „Suporterii legalizării au promis totul, de la un consum redus de droguri până la o piață ilicită redusă și venituri fiscale care ar depăși costurile. Nimic din toate acestea nu a fost îndeplinit”.
Industria canabisului, în valoare de 30 miliarde de dolari, susține că fumatul, vapatul sau canabisul pot ajuta la ameliorarea anxietății, depresiei, durerii cronice și chiar la… combaterea dependențelor. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*