default-logo

„Danțul de la Ciuperca din Batarci”

După 4 ani de la înființare, Asociația socio-culturală ȚARA OAȘULUI continuă acțiunile culturale menite să reînvie tradițiile și datinile oșenești

„Danțul de la Ciuperca din Batarci”

Întâlnirea de la bisercia ortodoxă din Batarci

            Conform tradiției, cu mare bucurie în sufletele de creștini, o parte dintre membrii Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI s-au întâlnit duminică, 29 septembrie, pe la ora 10.00, în fața bisericii ortodoxe din Batarci, județul Satu Mare/Țara Oașului,  pentru a participa la „Sfânta Liturghie” săvârșită de preotul paroh Gheorghe Pintea. Bucuria reîntâlnirii a fost justificată și de faptul că mulți dintre cei prezenți nu s-au mai întâlnit de la ultima mare acțiune a Asociației, care a avut loc în luna Mai, anul acesta, la Conacul din Botiz. Trebuie să reamintesc faptul că nicio acțiune culturală a Asociației ȚARA OAȘULUI, organizată în ultimii patru ani, nu s-a derulat fără participarea la „Sfânta Liturghie”, mai cu seamă dacă evenimentul tradițional a avut loc în „sfânta zi de duminică”. Așadar, toți membrii Asociației au intrat în biserica din Batarci pentru a participa la „Sfânta Liturghie” și au rămas impresionați în finalul acesteia de predica preotului paroh Gheorghe Pintea, care a culminat cu un fragment dintr-o poezie scrisă de poetul Alexandru Vlahuță, definitoriu pentru necesitatea creștinească de a ierta greșelile semenilor noștri: „ Fiți blânzi cu cei ce vă insultă,/ Iertați pe cei ce vă lovesc,/ Iubiți pe cei ce-n contra voastră/ Cu vrăjmășie vă pornesc”.

Danțul de la Ciuperca din Batarci

            După „Sfânta Liturghie”, membrii Asociației ȚARA OAȘULUI, împreună cu formația acesteia, formată din soliștii Alina Tition, Irina Man și Adrian Negru, acompaniați de Chirilă Ignat la vioară și Grigore Belbe la zongoră, s-au deplasat pe jos la Ciuperca din Batarci. Desigur, pe tot parcursul drumului au fost intonate cele mai alese țâpurituri tradiționale, care au atras atenția bătărcenilor. „Danțul de la Ciuperca din Batarci”, susținut de membri ai Asociației, s-a înscris cu mult succes în seria de manifestări a primei ediții a Festivalului CETERAȘI ȘI CEATARÂȘI, organizată la Batarci.

            Vasile Mondoca – chizeșul „Danțului de la Ciuperca din Batarci” – a fost tare bucuros   pentru faptul că s-au adunat atâția membri ai Asociației cu ocazia acestui eveniment tradițional oșenesc și că au fost readuse în actualitate multe din datinile și obiceiurile oșenești străbune de-a lungul existenței Asociației. Indiscutabil meritul este al membrilor Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI, care a organizat până acum o serie de praznice autentice. Prima acțiune de amploare a avut loc la Turț, în urmă cu patru ani, unde a fost organizată „Sâmbra oșenească”, cu adevărat tradițională, de către Vasile Lucuț – primvicepreședintele Asociației și chizeșul de mare cinste, care s-a preocupat în mod special în vederea readucerii în actualitate a acestui praznic străbun. Trebuie să reamintim faptul că Domnia sa a fost inițiatorul și susținătorul ideii de a înființa Asociația socio-culturală ȚARA OAȘULUI, care vrând-nevrând a antrenat și alte acțiuni culturale oșenești menite să reînvie datini și obiceiuri ale dacilor liberi. Despre demersurile reînvierii tradițiilor au vorbit cu mult entuziasm și membrii Asociației Călin Grigore și Tămaș Hotca – chizeșii, care au organizat în luna mai „Danțul de la Conacul din Botiz”. „Marii absenți” ai „Danțului de la Ciuperca din Batarci” au fost Vasile Ciocan – președintele Asociației și primvicepreședintele Vasile Lucuț, care din motive personale bine întemeiate n-au putut fi prezenți la acest eveniment tradițional.

Noile acțiuni ale Asociației ȚARA OAȘULUI

            Ștefan Berinde – vicepreședintele Asociației ȚARA Oașului – a vorbit despre performanțele culturale obținute în cei patru ani de la înființare și despre necesitatea continuării readucerii și menținerii în actualitate a obiceiurilor, portului oșenesc, a țâpuriturilor și danțurilor tadiționale. Pe lângă acțiunile culturale reînviate, specifice oșenilor, Ștefan Berinde a menționat faptul că „soboițele”, (croitoresele de costume oșenești), au început să fie solicitate de foarte mulți oșeni, de acasă și din străinătate, care își doresc să poarte straie oșenești autentice. Ștefan Berinde, supranumit și „Ștefanu’ lu’ Bodi”, a anunțat faptul că va organiza la locul supranumit „Dâmbu’ lui Hașca”, situat în zona orașului Negrești Oaș, în 6 octombrie, o nouă ediție a datinei străbune: „Coborâtul oilor de la munte”, împreună cu membrii Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI, oficialitățile locale și reprezentanții instituțiilor de cultură din Negrești Oaș. Conform datinei, la acest eveniment vor participa oieri din toată țara și toți cei care doresc să guste din produsele tradiționale oșenești pe fondul țâpuriturilor și danțurilor tradiționale. Totodată, Hotca Tămaș (Tomi) a menționat faptul că la biserica ortodoxă din Botiz va avea loc o hirotonisire, duminică, 6 octombrie, la care vor lua parte membri ai Asociației ȚARA OAȘULUI și alți invitați. Precizăm faptul că „Sfânta Liturghie arhierească” va fi săvârșită de un sobor de preoți păstoriți de: P.Sa Iustin Sigheteanul – episcopul Maramureșului și Sătmarului și Timotei Sătmăreanul – arhiereu-vicar al  Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

            Mai multe informații, despre „Danțul de la Ciuperca din Batarci”, vă invităm să aflați din emisiunile: INCURSIUNE ÎN COTIDIAN, difuzată la Nord Vest Tv, vineri 4 octombrie, de la ora 21.45, și  VIAȚA LA ȚARĂ, difuzată duminică, 6 octombrie, de la ora 13.00. Emisiunea poate fi vizionată și pe situl www.nordvest-tv.ro

Dumitru Țimerman / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*