default-logo

Ne-a parasit Gheorghe Palcu

Gheorghe Palcu s-a născut pe 29 noiembrie 1942, în localitatea Band din județul Mureș. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Secţia Pedagogie-dirijat.
Încă din timpul facultății a făcut culegeri de folclor prin Bucovina, Maramureş, Bihor, nordul Olteniei, Câmpia Transilvană, pe urmele lui Béla Bartók şi Constantin Brăiloiu (1965–1973). Culegerile sale cuprind piese din repertoriul tradiţional de cântece şi jocuri şi cel al sărbătorilor de peste an, inclusiv colinde.
Deși la început își dorea să devină interpret de operă, având calități în acest sens, a ales totuși folclorul, ocupându-se de această categorie muzicală în cel mai serios mod. A desfășurat o activitate intensă în cadrul Radiodifuziunii și Televiziunii Române ca redactor și realizator de emisiuni în perioada 1970 – 2006.
Vă amintiți de emisiuni precum Viața Satului, Hora Satului, Tele-discul muzicii populare, Ansambluri folclorice, Traditii interpretative sau Medalion de interpret. După pensionare, George a scris și publicat mai multe volume de versuri îndeobște patriotice, elegii, pasteluri dar și fabule-satire la adresa politicienilor de doi bani. I-am prezentat în presa culturală aceste cărți.
George Palcu era membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști și al Asociației Interpreților din Romania.
Am fost buni prieteni și colegi. După ce s-a „tras la pat” vorbeam la telefon: din ce în ce mai rar în ultimul timp, din păcate. Vorbea greu și numai Ana Mia ne făcea legătura când el putea vorbi. Dar nu mă așteptam la un final atât de grabnic.
George lasă în urma sa o familie îndurerată: soția, cei doi fii, nepoții, frații dar și prietenii pe care i-a îndrăgit și care la rândul lor l-au apreciat la valoarea pe care o merita. Dacă vă este dor de vocea lui inconfundabilă. Aici îl puteți asculta: https://www.youtube.com/watch?v=PAn0fGZzdk8
Așa ne ducem unul după altul, memoria peliculei, a radioului va mai păstra câtva timp numele și faptele noastre: cât? Rămas bun, George, ne vom revedea acolo, cândva.
Bunul Dumnezeu să-i ierte păcatele, câte vor fi fost și să-l odihnească în randurile drepților. 
 
Mihai Miron
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.