default-logo

Condamnare internațională a sentinței primite de jurnalista Ksenia Lutskina, din Belarus

Ca reacție la știrile conform cărora o instanță din Belarus a condamnat-o pe jurnalista Ksenia Lutskina la opt ani de închisoare sub acuzația de conspirație pentru a prelua puterea de stat din Belarus, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a emis următoarea declarație: „Verdictul dur împotriva fostei jurnaliste TV de stat Ksenia Lutskina arată atitudinea autorităților din Belarus față de cei care au relatat despre represiunea la nivel național în urma protestelor antiguvernamentale din 2020”. „Autoritățile din Belarus trebuie s-o elibereze pe Luțkina, împreună cu toți ceilalți membri ai presei întemnițați, și să lase mass-media să lucreze liber”, punctează Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.
Lutskina, fost corespondent al postului de stat Belteleradio (BT), a fost reținută din decembrie 2020. Potrivit cpj.org, procesul jurnalistei a început la 1 septembrie. Autoritățile au acuzat-o că a „a pregătit, editat, corectat diverse declarații și apeluri” ale Consiliului de Coordonare, un organism neguvernamental din Belarus creat în 2020 de liderul opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya, și, prin urmare, a contribuit la „destabilizarea situației politice, sociale, economice și informaționale din țară”, potrivit Asociației Jurnaliştilor din Belarus, un grup local de advocacy.
Belarus este pe locul cinci în lume din perspectiva numărului mare de jurnaliști întemnițați, potrivit CPJ. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*