default-logo

Presa din Cambogia, sub teroare

Mass-media independente din Cambodgia continuă să fie atacate, cu jurnalişti hărţuiţi şi supuși la represalii, relatează Voice of America. În raportul său care evaluează spațiul civic din această țară, organizația internațională nonprofit CIVICUS a evaluat mass-media cambodgiene ca fiind „reprimate”. Organizația nonprofit – o coaliție de membri ai societății civile internaționale – nu a constatat „nicio îmbunătățire tangibilă a drepturilor omului în ultimul an și că libertatea presei din țară rămâne atacată”. Citând un raport din august al Națiunilor Unite care a chestionat 65 de jurnalişti din Cambodgia, raportul CIVICUS notează: „Stațiile de radio și ziarele au fost reduse la tăcere, redacțiile epurate și jurnaliştii urmăriţi penal”.
Starea foarte proastă pentru mass-media vine în ciuda obligațiilor Cambodgiei față de acordurile internaționale, atrage atenția Josef Benedict, cercetătorul Asia Pacific pentru CIVICUS: „În ciuda multiplelor rezoluții din Consiliul pentru Drepturile Omului, autoritățile au continuat, în schimb, să vizeze cu impunitate apărătorii drepturilor omului, activiștii sindicali și jurnaliştii”.
Raportul a citat probleme pentru mass-media, inclusiv revocări de licențele pentru trei posturi de știri, iar CIVICUS consideră că în spatele mișcării s-au aflat reportajele despre presupusa corupție oficială. „În condițiile în care urmează alegeri generale în 2023, comunitatea internațională ar trebui să intensifice eforturile de a face apel la guvern să renunțe la aceste încălcări”, adaugă Benedict.
Cambodgia ocupă locul 142 din 180 de state, potrivit clasamentului organizației Reporteri fără frontiere. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*