default-logo

Duhul lui Enescu trece prin Arad

Vioara maestrului George Enescu,„Guarneri del Gesu”, atinsă de măiestria lui Gabriel Croitoru, acompaniată la pian de nu mai puțin faimosul muzician Horia Mihail, va itinera prin toată țara românească.

Ideea viorii călătoare s-a inspirat din practica maestrului român, care  în urmă cu un secol, în timpul Primului Război Mondial, străbătea țara alături de vioara sa, pentru a se face auzit și simțit de cei bolnavi, necăjiți, răniți în război.

Violonistul Gabriel Croitoru care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de lutierul italian Giuseppe Guarneri, și-a asumat aceeași nobilă misiune, de a duce muzica aproape de oameni, de a o accesibiliza, indiferent de condiția spectatorului/ascultătorului.

Tinerii muzicieni, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, reiterează din 2012 fără întrerupere, traseul sufletesc muzical trasat de compozitorul „Rapsodiei Române”.

Ediția jubiliară de 10 ani a turneului național „Vioara lui Enescu la sate” aduce duhul lui Enescu în județul Arad, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2022, prin doi dintre cei mai apreciați muzicieni români, Gabriel Croitoru, violonistul și pianistul Horia Mihail.

Ca și când cei doi instrumentiști ar dori să  împlinească personalitatea complexă a maestrului.

„Vioara lui Enescu la sate” a ajuns în orașul Ineu, în data de 30 octombrie 2022, în orașul Sebiș, în data de 31 octombrie și în seara aceasta, 1 noiembrie 2022,  începând cu orele 19:00,  va pătrunde în municipiul Arad, pentru un concert în  Palatul Cultural, acolo  unde George Enescu a cântat și a fost ovaționat cu zeci de ani în urmă (1931).

Acest periplu cultural este posibil datorită producătorului „Pro Contemporania”, coproducătorului „Radio România” și este organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru

  1. Xenopol” Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad și Filarmonica Arad.

 „Nu cred că există bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viața unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut, în cele trei secole de existență, prin mâinile foarte multor violoniști de excepție. Lemnul, de proveniență românească se pare, din care au fost construite aceste viori, s-a uscat, dar, în același timp, vibrând odată cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Aceasta vibrație încă se transmite către cei care vin să ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alături de pianistul Horia Mihail”- susține violonistul Gabriel Croitoru.

                                                                                                   Lucia Bibarț / UZPR, Arad

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*