default-logo

ONU: 207 situri culturale de pe teritoriul Ucrainei, avariate sau distruse complet

Cu ajutorul imaginilor satelitare realizate înainte şi după începerea conflictului, ONU a documentat avarierea sau distrugerea completă a 207 situri culturale de pe teritoriul Ucrainei.

Informaţiile sunt colectate într-o platformă online special creată, care va fi iniţial accesibilă doar experţilor, dar se va deschide în curând şi publicului, a precizat Krista Pikkat, din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Cele şapte situri aflate în patrimoniul UNESCO de pe teritoriul Ucrainei au fost ocolite de pagubele provocate de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, demarată în urmă cu opt luni.

Alte locaţii, cum ar fi Teatrul dramatic din Mariupol, nu au avut aceeaşi soartă. Sute de civili s-au adăpostit în această clădire la scurt timp după începerea războiului, în martie. Pe 16 martie, bombele ruseşti au distrus cea mai mare parte din clădire. Imaginile evaluate de UNESCO datează din 9 martie şi din 12 mai.

Dintre cele 207 de situri, 88 sunt religioase, 15 sunt muzee, 76 sunt clădiri istorice sau cu destinaţie artistică, 18 sunt monumente, iar 10 sunt biblioteci.

UNESCO colaborează cu Centrul pentru imagini satelitare al ONU (UNOSAT), cu sediul la Geneva, pentru evaluarea fotografiilor. Imaginile sunt folosite pentru a documenta momentul şi amploarea distrugerii, printre altele, dar şi pentru a face planuri în vederea reconstrucţiei, a spus Pikkat.

Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*