default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Conducerea UZPR a acordat distincții la evenimentul festiv de la Alba Iulia dedicat celebrării Zilei Naționale a României

Alba Iulia este în sărbătoare și întâmpină cum se cuvine Ziua Națională a României, care marchează 103 de ani de la înfăptuirea visului de veacuri al românilor, Marea Unire de la 1918. Supranumit „Orașul Unirii”, Alba Iulia este în aceste zile epicentrul unor manifestări de ţinută, care marchează cea mai importantă zi pentru românii din țară și din Diaspora.
În cadrul unui eveniment festiv, organizat la Primăria din Alba Iulia, conducerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, organizație înființată la foarte scurt timp după realizarea Marii Uniri, a acordat o serie de distincții unor personalități ale vieții publice.
Reprezentată de Miron Manega, vicepreședinte, Mădălina Corina Diaconu, secretar general, Ambasador Iulia Gorea Costin, membru al Consiliului Director, Teodora Marin, membru al Comisiei de Atestare Profesională, Firiță Carp, membru al Comisiei de Onoare, Disciplină și Arbitraj a UZPR, alături de publicistul și criticul literar Laurian Stănchescu, membru al UZPR, organizația reprezentativă a breslei jurnaliștilor a marcat celebrarea Zilei Naționale acordând Diploma „Straja Rădăcinii” și Medalia centenară a UZPR primarului orașului Alba Iulia, Gabriel Pleşă, care a primit și o hartă a României Mari, realizată în 1918, la Institutul Cartografic Iași, prezentată în ajunul Conferinței de la Paris, în 1919.

 

Pentru a marca legătura de nezdruncinat dintre românii de peste hotare și patria-mamă, conducerea UZPR a acordat Diploma „Straja Rădăcinii” și medalia centenară lui Florin Găișeanu, președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Turism Româno-Spaniolă din Barcelona și președinte al Asociației Românilor din Catalunia. De asemenea, Medalia Centenară a UZPR i-a fost oferită Prefectului județului Alba, Nicolae Albu.
Un eveniment special dedicat presei, la Alba Iulia, a reliefat rolul major în înfăptuirea idealului românilor pe care l-au avut ziariștii, oamenii de cultură și personalitățile care, prin intermediul presei, au contribuit decisiv la realizarea Marii Uniri, gazetarii rămânând astfel pentru eternitate parte vibrantă a celei mai strălucitoare pagini de istorie națională.

Departamentul Comunicare

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.